Foto: Expressen Lifestyle

Jag flög högt upp i luften, landade med ett brak

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 12/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

Det kan väl hända att det är ett dramatiskt liv man lever som racerförare, men för mig är det mest sensationella när det plötsligt blir en ledig helg mitt i säsongen.
Det var precis vad som hände efter Monacos Grand Prix. Barbro och jag passade på att sticka hem till Örebro. Gissa om det var skönt att koppla av med morsans köttbullar och allt det där...
Jag hade inte varit hemma sedan i januari. Inte nöter man sönder fosterjorden precis.
Men sedan började allvaret igen. Nästa helg hade jag ett dubbelt program med 1000 km-loppet på Nürburgring, som ingick i sportvagns-VM, på söndagen och en Formel 1 -tävling på Oulton Park i England följande dag.
Regn, regn, regn. Det är otroligt så uselt vädret är på nästan varenda tävling i år. Likadant var det på Nürburgring, där det öste ned under hela träningen. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill