Foto: Teknikens Värld

Kärlek för fem tusen

Häromdagen blev jag erbjuden att köpa en bil. Inte vilken bil som helst, utan en MG TC, tillverkad 1947, just en sådan bil som enligt Red Top består av ekerhjul nertill och rutig keps upptill.

Gunnar Friberg?

Friberg var en legendarisk bilreporter och levnadskonstnär som 1960 började arbeta här på Teknikens Värld. I motorkretsar var han under sent 1950-tal och hela 1960-talet lika känd som speaker på allehanda motortävlingar som han var som motorjournalist.
Han började skriva krönikor redan 1967 och det fortsatte han med ända till sin död. Var 14:e dag i 19 år.

 

Det var krönikorna, eller om de kanske ska kallas kåserier, som gjorde honom känd och älskad av alla Teknikens Världs läsare och det var sidan ”Gunnar Friberg” som nästan alla läste först när de fått tidningen i brevlådan.
Han bodde under sin tid på tidningen både inne i Stockholm på Gävlegatan, senare på Tranholmen med sin mor som kallades Krut-Lisa och hunden Biggles. När Krut-Lisa dog 1979 flyttade han till Brasilien och fortsatte skriva krönikor fram till sin död 1986.

 

Nu plockar vi fram hans gamla krönikor från arkivet och återupptäcker hans fascinerande livsskildringar. Denna krönika publicerades i nummer 23/1967. Mer om Gunnar Friberg läser du här.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill