Foto: Expressen Lifestyle

Karusell i 200 knutar

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 9/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

Madrid (Teknikens Värld). Ibland får man åka karusell. Ofrivilligt. När jag körde ut på banan för att köra det första träningspasset inför 1 000-kilometersloppet för sportvagnar på Brands Hatch hamnade jag i ett gupp. Hela bakvagnen lättade. Och där satt Peterson och åkte karusell i 200 knutar. Jag snurrade längs hela raksträckan som en smörklick i en stekpanna. Kurvan framför mig i änden av rakan närmade sig snabbt, men jag fick hejd på bitarna just i ingången, lyckades få nosen i rätt riktning och kom igenom.
Sen var det bara att gå i depå. Alla fyra däcken var slut, så häftigt hade jag snurrat.
Vi hade lite problem med att få Ferrarin i ordning inför VM-loppet på Brands. När det var dags för start hade vi varit tvungna att justera fram och tillbaka så mycket att vi inte fick någon riktig rätsida på bitarna. Mycket av det berodde på att banan var så guppig.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill