Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kör du långt, kort eller mittemellan? Tänk efter!

Dagen D börjar närma sig. Dagen då ­fossilbilarna skola skiljas från vetet. Eller ja, så högtravande behöver vi kanske inte vara.

Men faktiskt så talar ingenting för att den rådande omställningen till el­drift i våra bilar ska stanna av. Ja, förutom då att det finns alldeles för få välfungerande laddstationer som gör att man faktiskt kan använda sin elbil på ungefär samma sätt som man använder sin fossilt drivna farkost. Insert valfritt ramaskri eller näthat här om du är en av alla elbilister som hävdar att ”man kan köra elbil överallt”. Det kan man inte.
Däremot fungerar de ­alldeles utmärkt till nästan precis all övrig trafik. Skjutsa barn till träning, check. Åka 20 mil till vänner och bekanta? Kanske check beroende på vilken bil du har. Göra en icke planerad avstickare på långresan? Inte check alls. 

Det är nämligen det som är elbilens akilleshäl. Den måste laddas. Och elen måste räcka till dit du ska, annars blir det bärgningsbil. Det finns liksom ingen större frihet i elbilskörning. En loppis-skylt på vägen till sommarstugan? Glöm det.
Men har du koll på din egen körprofil så är det heller inga problem att välja rätt bil för både nutid och framtid. Och det är det jag menar med rubriken på den här sidan. Du behöver veta ­precis hur du har tänkt använda din bil. Priserna på diesel och ­bensin skenar i en aldrig tidigare upplevd takt, så den totala ekonomiska skillnaden mellan att köra fossilt och en ren elbil minskar för varje dag som går. När skatten på fossilt drivna bilar höjs ytterligare så blir det lättare att betala 500 000 kronor för en bil vars bensindrivna motsvarighet kostar 300 000 kronor. 

I senaste testet ställer vi en hybrid och en ­laddhybrid mot el-tvillingarna Cupra Born och Volkswagen ID.3. Grundfrågan där är egentligen ”hur mycket el ska du ha i din bil?”. Vårt svar på den ­frågan hittar du här, inklusive resonemanget som leder fram till svaret.
Och eftersom du förmodligen inte går och lånar en Tesla för att kolla hur det ­funkar att köra till din fjällstuga 86 mil hemifrån, när det dessutom är jättekallt, så har jag gjort det åt dig. Och jämfört det med att åka så traditionellt det bara går, i en Defender. Fuskade lite och tog den nya, för i en gammal ger man upp norr om Uppsala. Läs, och sen funderar du på hur du vill använda din bil.

Ja tack!

Snöskoter. Plötsligt steg tempen i fjällvärlden. Snöskotern åkte fram och jag och mellanbarnet åkte till affärn 12 gånger. Har du inte provat så gör det. Genast.

 

Nej tack!

Ni Tesla-ägare som är så övertygade om att era bilar är guds gåva till mänskligheten så ni inte ens vågar uttala er om att värmen inte fungerar i dem. Vad är det med er?