Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kriget i Europa påverkar allt – även bilindustrin

När jag skriver detta har det gått ett dygn sedan Putins vansinnestal till den ryska nationen, där han låtsas att han måste bomba och invadera en fredlig och självständig grannstat för att ”skydda” ryska liv.

När jag skriver detta så har jag och redaktionen diskuterat huruvida jag ska skriva om det här på ledarplats, eller om vi ska låta Teknikens Värld vara fri från krig och hemskheter – en bubbla där vi kan läsa om bilar som om de vore viktiga på riktigt. Men det går inte en sån här gång. Inte när helt vanliga civila människor som du och jag måste fly sina hem och förlorar nära och kära bara 223 mil med bil från Stockholm, 172 mil från Malmö – helt i onödan.

Jag tror inte att det ryska folket vill invadera Ukraina, lika lite som jag tror att den vanlige kinesen vill fängsla ”oliktänkande” eller att gemene nordkorean vill avrätta studenter som råkat få se en västerländsk film. Jag tror att det är dårar som styr totalitära stater och jag tror att de gör allt i sin makt för att behålla just makten. Jag skriver detta på invasionens andra dag. När du läser det här kan det ha hänt mycket. Kreml kan vara en parkeringsplats, Kiev likaså. Men vi vet att det här kriget kommer att påverka oss alla under mycket lång tid framåt – på många olika sätt. Ekonomiska sanktioner slår brett och drabbar inte bara boven i dramat.

Ryssland, som inte ingår i OPEC-sammanslutningen, står för nästan en åttondel av världens oljeproduktion. Råoljepriset har redan gått upp, och fler prishöjningar på bensin och diesel är att vänta.
Bilindustrin är till stor del i händerna på totalitära stater, Kina kontrollerar en stor del av råvaruförsörjningen för tillverkning av all slags elektronik, i synnerhet för bilar. Så hur Kina ställer sig till västvärldens reaktion på Putins vansinnesdåd kommer att vara avgörande för hur biltillverkningen kommer att påverkas.

I krig och kris är det svårt att tycka att det är ett stort problem att nya bilar kommer att fördröjas, att det blir förseningar i leveranser och att soppan är ännu dyrare. Men i krig och kris lär man sig också den hårda vägen vilka bundsförvanter man ska ha och vem man vågar göra sig beroende av.
Det går inte att lita på diktatorer, oavsett vilka tillgångar de har eller vad de säger sig ha för intentioner.

✔ Tar ställning

Vår redaktion finns i samma hus som Expressen, DN och Dagens Industri – granne med ryska ambassaden. Dagen när Putin anföll lyste vi upp vår fasad i Ukrainas färger. Det räddar inga liv, men är en blågul nagel i ögat på ryssen.

 

✘ Viktig info:

En strejk inom pappersindustrin i Finland har lett till stor brist på tidningspapper. Även vi påverkas av detta, och kan inom kort tvingas trycka din tidning på annat papper än du är van vid. Vi hoppas på din förståelse för detta.