Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miljö- och klimattänk har blivit en klassfråga

Det är billigare att köra elbil än bensin- eller dieselbil. Det har det i princip alltid varit om man väljer att enbart fokusera på kostnaden för själva ”drivmedlet” – och väljer att blunda för vad bilen kostar.

Lite som när ett solpanelföretag skickade ett pressmeddelande till mig om att ”det är tio gånger billigare att tanka bilen med solel än med bensin”.
Klart som fan att det inte är. Det kostar ju nämligen en bra slant (bortåt 300  000 kronor beroende på hur stort tak man har) att installera själva solpanelerna också. Plus då att man ska ha en bil för runt en halv miljon kronor att stoppa in den fantastiskt billiga soltillverkade elen i. Sol är ju gratis, men tekniken för att göra el av den är dyr. Precis som bilarna som ska köras på den billiga elen.
För ja, elbilar är dyra trots att de har blivit lite billigare de senaste åren, och trots att det finns hyfsat billiga privatleasingavtal om du inte kör så värst långt per år. 

Men kruxet är att det som framstår som ”billigt” inte är det för alla. Det är liksom ingen slump att Sveriges mest sålda bil är den begagnade. Den som kostar allt mellan 5 000 och 500 000 kronor.
Och köparna i den nedre änden av den skalan har inte minsta chans i världen att köpa eller leasa en elbil för att klara sig undan de skenande bränslepriserna. De bor oftast heller inte i villor som har stigit så mycket i värde de senaste tio åren att en investering i solpaneler på taket är en marginell utgift. De bor enkelt och de kör enkelt för att ta sig till sina jobb som inte sällan utgör grunderna i vårt samhälle: Undersköterskor, städare, fabriksarbetare, vaktmästare och andra som ser till att du får vård när du behöver det och att resten av Sverige rullar vidare medan du fokuserar på ditt. 

Inte heller sällan jobbar de både på obekväma arbetstider och långt hemifrån vilket gör det fullständigt omöjligt att åka kollektivt till och från jobbet. För dem är 3 000 spänn i månaden för en halvdålig elbil som de inte ens kan ladda hemma eftersom de bor i lägenhet helt enkelt inte ett alternativ.
Moderna, nya, bilar är bättre än gamla. De är säkrare och de är mindre dåliga för miljön. Men de är helt omöjliga att köpa för en stor del av Sveriges befolkning – som i stället får köpa en sämre bil för att ha pengar kvar att tanka den för. Tänk på det, kära politiker. Snart är det val.