Foto: Expressen Lifestyle

Mina mekaniker ville stoppa mig

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 3/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

Buenos Aires (Teknikens värld). Den där semestern jag skrev om förra gången skulle jag aldrig ha tagit. I alla fall skulle jag inte ha åkt till Uruguay för att ha ledigt. Där blev jag sjuk och fick ligga i sängen i stället för på badstranden som jag tänkt från början.
Till slut fick vi tag på en doktor och han gjorde nytta, jag blev så pass frisk att jag kunde åka tillbaka till Buenos Aires för att börja träningen inför VM-loppet.
Då blev jag sjuk igen. Hela träningen blev förryckt på det sättet. Mina mekaniker ville inte låta mig köra mer än ett par varv eftersom de tyckte att jag såg så dålig ut.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill