Foto: Expressen Lifestyle

När jag släppte gasen hände absolut ingenting!

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 8/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

Det har varit hårt. Tre tävlingar på två veckor, en i Nordamerika, en i Sydamerika och en i Europa. Bara flygtiderna gör ju att man nästan hinner bli gråhårig under tiden.
Det började i USA där vi skulle köra 12-timmars för sportvagnar på Sebring. Det visade sig att banan var guppig och ojämn och hur det gick vet ni väl vid det här laget. Vi kom på andra plats Tim och jag, efter Jacky lckx och Mario Andretti som ju också körde Ferrari. Men vägen dit var lång, och en bit av den fick jag till och med gå till fots.
Det var ett bensinstopp som stoppade mig efter en fyra timmars körning. Jag kände hur soppan tog slut mitt framför depån och då slog jag om till reservtanken som normalt sett ska räcka i ett varv.
Den här gången räckte den inte alls. Tji soppa. Bilen var tom på bensin helt enkelt. Så det var bara att gå tillbaka till depån och hämta mera bensin.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill