När vaknar Volvo och Porsche?

Jag har en biltokig granne här i Dalarna som är synnerligen aktiv i både införskaffande och återuppväckelse av diverse brittiska vagnar från 50- 60- och 1970-tal. Ladan och gården är oftast fylld till brädden av nya projekt.

Frun hans är inte lika positiv till alla bedagade skönheter men då har han ett ess i rockärmen – ”Älskling, jag ska elkonvertera den här.” Ett argument som hans bättre hälft hittills har svalt. När och hur vagnarna ska konverteras har jag inte riktigt fått kläm på. Time will tell, som det heter på utrikiska.
Hade min granne varit mer lagd åt bilkulturen på andra sidan pölen – den amerikanska – så hade han mest troligt redan haft en armada av elkonverterade jänkare vid det här laget. Även om det fortfarande är bensindrivna vagnar som toppar nybilsförsäljningen over there så händer det massvis när det gäller att få nollutsläpp på befintlig bilpark. Ford släppte i höstas sin Eluminator. En elmotor som är avsedd för äldre Ford-bilar. För 3 900 dollar får du en kraftkälla som levererar 281 hästkrafter och 430 Newtonmeter. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill