Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nej – skatten ska inte höjas på äldre bilar

Under Almedalsveckan på Gotland dundrade svenske VW-chefen Sten Forsberg ut ett förslag: Att skatten borde höjas på äldre bilar. Problemen med det förslaget är många, jag väljer dock att bara nämna två.

Problem 1: Att förslaget kom från honom som lever på att sälja nya bilar. Hade förslaget kommit från Miljöpartiet hade det inte alls varit lika problematiskt, men nu är det lätt att säga att ”klart Forsberg vill det, han vill ju tjäna nya pengar på att sälja nya bilar”. Jag har själv varit inne på att vi subventionerar i fel ände genom att betala bonus till folk som har råd att köpa sig en elbil. Kanske borde i stället skrotningspremien höjas till 70 000 kronor för att få bort de värsta miljöbovarna från vägarna, låter inte det rimligare? Forsbergs förslag är dessutom ett politiskt självmord så här i valtider, så inte ens Miljöpartiet vågar ta upp det. 

Problem 2: Nya bilar är bra. De är oftast säkra och de ­släpper oftast ut mindre dåligheter i naturen. Men det är när de körs. När de tillverkas ger även de ett väldigt stort så kallat klimatavtryck, ungefär lika stort som hela det samlade klimatavtrycket av de faktiska körda milen som bilen klarar av under sin livstid. Att byta ut alla gamla bilar mot nya är alltså inte lösningen.

Det är i princip omöjligt att räkna ut hur stor klimatpåverkan en ny bil ger. Visst jobbar många bilföretag, däribland VW, nu på att skapa klimatneutrala fabriker, där man använder grön energi och där man kompenserar för de utsläpp som ofrånkomligen uppstår. Men stålet och kobolten ska upp ur marken, och det görs tyvärr än så länge inte med eldrivna grävmaskiner som laddas med vindkraft. Å andra sidan är det inte klimatvänligt att gräva och borra upp olja heller. 

Det finns en tro hos många att man är klimataktivist för att man köper en ny elbil. Det är lika okunnigt som att igno­rera det faktum att fossilbilar faktiskt är dåliga för vårt klimat. Lösningen är inte att alla springer blint framåt i batteribilspåret. I min lösning ser jag utveckling över ”gränserna”, där fossilfria bränslen utvecklas och redan befintliga bilar kan köras utan för stora utsläpp. Att använda råmaterial som redan tagits i an­språk och förfinats till en bil, det borde vara smartast. Och därför ska inte skatten höjas på äldre bilar.

Ja tack!

Även i Almedalen: De första stegen för att lösa komponentbristen togs av Lunds universitet. European Chips Act ska främja halvledarkomponenttillverkning.

 

Nej tack!

Inte en enda laddare med mer än 100 kW i Borlänge (förutom Teslas). Nu gäller det att få ordning på torpet innan Northvolt flyttar in. Öka. Det är ju skämsfaktor på laddutbudet.