Foto: Expressen Lifestyle

Nu börjar det bli jobbigt för Peterson

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 7/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

London (Teknikens Värld). Två lopp har jag hunnit med sen jag hörde av mig sist. Det första var ett Formel 2-lopp på den korta men snabba Mallory Park-banan i England, den andra tävlingen var Race of Champions på Brands Hatch utanför London.
Hur det gick på Mallory Park vet ni väl redan, även om jag inte vill kalla avåkningen för ”krasch” som vissa tidningar är så pigga på att göra.
På Mallory hade vi problem med bilen redan från början. Det är ju nya regler för Formel 2 i år, man får använda sig av 2-litersmotorer nu. Än så länge är det verkligt ont om färdiga 2-litersmotorer, det är knappast någon som hunnit utveckla dem färdigt från 1600-kubik.
Den 2-litersmotor som jag hade fått till Mallory Park tröttnade snart. Den protesterade mot att vara så mycket uppborrad. Och det får man väl ha en viss förståelse för, vissa metallväggar i motorn är knappt tjockare än ett halvvisset höstlöv!

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill