Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nygammal kärlek rostar ibland

Tredje säsongen. Sextonde ­avsnittet. De legendariska orden yttras i den amerikanska 90-tals kultserien Vänner.
– Vi hade en paus!

Karaktärerna Ross och Rachel tar i avsnittet innan en paus i sitt förhållande varpå Ross råkar göra ett snedsteg och försvarar sig med frasen att de hade paus. Snedsteget borde därmed inte räknas, en intressant förklaringsmodell i sig tyckte både Rachel och vi som slaviskt följde varje avsnitt.
Emellertid har jag på sistone börjat ta till mig Ross tankegods. Kanske går det att återuppta ett förhållande trots att man flirtat med andra under tiden. Vi hade helt enkelt paus. 

Jo, så ungefär kändes det när jag härom­kvällen återupptog ett gammalt förhållande. En gammal kärleksgnista väcktes till liv. Jag talar om mitt hittills längsta förhållande. Vi var ett par från 2005 till 2018. De sista åren växte vi ifrån varandra eftersom jag inte riktigt kände igen min partner längre.
Jag talar om den Porsche 356A av 1959 års modell som jag mer eller mindre använde som vardagsbil de första åren. Skicket var rullande renovering vilket passade mig perfekt. En dag var det dock dags för en utvärdering av förhållandet. Det kändes som att jag tog och tog utan att ge speciellt mycket tillbaka. Det krävdes helt enkelt en renovering. Och det är här nånstans som vi växte ifrån varandra. Ju finare och värdefullare Porschen blev, desto mindre kändes den som vagnen jag föll förr.
Till slut gick vi skilda vägar. Bilen var för fin och värdefull för att parkeras på gatan varje dag, som jag alltid gjort tidigare. Att hitta en köpare var inte svårt med tanke på det nyrenoverade skicket och historien som svensksåld kärra. 

Åren gick och även om beslutet att sälja då var helt rätt så växte också lusten fram att återigen bli ett par. Så plötsligt plingade det till i mobilen. Ett sms med beskedet att 356:an åter var till salu.
Betänketiden var icke mätbar. Pausen var över. Relationen återupptagen.
Förutsättningarna har också ­förändrats. Här uppe på en gård i Dalarna finns både utrymme och tid för att köra och vårda den ansiktslyfta damen. Tiden fram till isfria vägar bedrivs nu genom att ­planera för korta och något längre dagsturer i grannskapet. Vägar med hög ­kurvtäthet paras ihop med diverse utflyktsmål för att skapa ett kartotek av turer inför barmarks­säsongen. Självklart står också jobbpendling på schemat för den silvriga skönheten. Ett förhållande och en bil mår bäst av regelbundet sällskap.

Nu undrar du förstås om ett förhållande med en paus har någon chans att bli livslångt när det väl återupptas? Om vi går till Vänner så hade Ross och Rachel ett minst sagt komplicerat on-off-förhållande i ytterligare sju säsonger. Men i sista avsnittet av den sista säsongen blir de åter ett par. Slutet gott, allting gott.
Med en tv-serie som förlaga så har jag och den gamla automobilen en chans att bli bästa vänner igen. Denna gång för livet, och utan pauser.

Frodin rekommenderar

I Asien rullar racesäsongen på för fullt. Extra kul är det att följa Formula Regional Asian Championship, ett slags Formel 3-mästerskap som samlar förare från hela världen. Ferrariföraren Charles Leclercs lillebror Arthur leder efter två omgångar. För svensk del hoppas vi på Dino Beganovic som för närvarande ligger sjua i mästerskapet. Racen sänds gratis på Youtube, perfekt helgunderhållning i väntan på däckskrik här hemma i Europa.