Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080106-plogbil-vägverket
080106-plogbil-vägverket
080106-plogbil-vägverket
080106-plogbil-vägverket

Ögontjänare

Att folk överlag är ögontjänare titt som tätt känner jag till, men dagens överdrivna ögontjäneri tar priset!

Kom körande på E4:an söderut, från Arlanda mot Upplands Väsby. Trafiken flöt på fint, jag låg i ytterfilen bland många andra bilar och tempot rörde sig mellan 110 och 115 km/h.

Men så plötsligt bromsade bilarna lite längre fram och hastigheten kröp ned till 80-90 km/h. Märkligt tyckte jag då jag inte kunde se några hinder. Ett par sekunder senare såg jag anledningen – en polisbil i innerfilen. Ett gäng poliser som tydligen inte hade så bråttom utan låg och körde runt 90 km/h. Flera av bilarna framför mig gick direkt in bakom polisbilen och följde deras tempo medan några vågade sig på att köra om – och då gick det inte snabbt. Strax över 90 km/h på sin höjd. Jag i min bil var bara en av många bilar så jag snällt fick följa efter i samma långsamma tempo. Poliskonstaplarna i sin Volkswagen Transporter måste ha skrattat gott åt deras makt över bilisterna. Jag kan nästa lova att poliserna använde ordet ögontjänare under sin konversation vid tidpunkten.

Till slut hade även jag passerat polisbilen men jag gjorde inte som majoriteten, gick in framför polisbilen och lade sig 3-4 km/h högre än vad farbror blå låg i. Jag och ett par bilar till accelererade upp till 110 km/h – en laglig hastighet på nämnd vägsträcka.

Vad folk inte verkar känna till är att skyltad hastighet fortfarande gäller då polisen väljer att dyka upp på vägarna.

Inget att bli rädd för... om du nu inte har gjort något kriminellt vill säga...