Oligarkerna ska bygga upp Ukraina och Ryssland

BMW, Audi, Porsche, Volkswagen och Mercedes har alla tvingats stänga fabriker eller kraftigt dra ned på produktionen de senaste veckorna.

Orsaken är Rysslands invasionskrig i Ukraina. Det blågula landet är nämligen en storproducent av kablage och ­kabelmattor som behövs i bilar. Inte mindre än elva större fabriker finns i landet och de står nu alla stilla.
Bristen på halvledare var stor redan innan Putins invasion men spås nu öka än mer då Ukraina producerar hälften av all världens neon. Neongas används för att driva de lasrar som etsar in mönster i halvledare.

Ukraina håller också bokstavligen Europa rullande då en stor del av de lågavlönade lastbilsförarna som kör gods på kontinenten kommer från just Ukraina. Europas stora åkerier letar nu med ljus och lykta efter nya chaufförer då de ordinarie slåss för sina liv och sitt land.
Förutom det uppenbara att Ukrainas befolkning drabbas på det allra värsta sätt på grund av en maktgalen diktator i grannlandet så får kriget i Ukraina också återverkningar på flera sätt i Europa och världen. Och det är bra. Det visar på att världen sitter ihop, att vi är beroende av varandra.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill