Oligarkerna ska bygga upp Ukraina och Ryssland

BMW, Audi, Porsche, Volkswagen och Mercedes har alla tvingats stänga fabriker eller kraftigt dra ned på produktionen de senaste veckorna.

Orsaken är Rysslands invasionskrig i Ukraina. Det blågula landet är nämligen en storproducent av kablage och ­kabelmattor som behövs i bilar. Inte mindre än elva större fabriker finns i landet och de står nu alla stilla.
Bristen på halvledare var stor redan innan Putins invasion men spås nu öka än mer då Ukraina producerar hälften av all världens neon. Neongas används för att driva de lasrar som etsar in mönster i halvledare.

Ukraina håller också bokstavligen Europa rullande då en stor del av de lågavlönade lastbilsförarna som kör gods på kontinenten kommer från just Ukraina. Europas stora åkerier letar nu med ljus och lykta efter nya chaufförer då de ordinarie slåss för sina liv och sitt land.
Förutom det uppenbara att Ukrainas befolkning drabbas på det allra värsta sätt på grund av en maktgalen diktator i grannlandet så får kriget i Ukraina också återverkningar på flera sätt i Europa och världen. Och det är bra. Det visar på att världen sitter ihop, att vi är beroende av varandra.

Kol och stålunionen som bildades 1951 var ett sätt att göra Europas länder beroende av varandra, så att det inte skulle löna sig att starta krig. I dag heter organisationen EU och med tanke på att vi lyckats hålla sams sedan dess i en av världens tidigare mest krigsdrabbade världsdelar så får projektet betraktas som lyckat.
Kriget i Ukraina kommer att ta slut, troligen förr än senare. Nato och EU har inte aktivt deltagit i kriget på Ukrainas sida men när kriget är över måste hela Europa hjälpa Ukraina på fötter igen. Vi ska importera kabelmattor, köpa neon, vete och allt annat som detta stora land kan producera. Men för att det inte ska handla om stödköp så behöver EU också investera i Ukraina, i infrastruktur och teknik. Ju mer sammanlänkade vi blir med Ukraina, desto mer skydd har landet i framtiden.
Medlen för alla dessa investeringar är uppenbara. Alla bankkonton, ­fastigheter, yachter och sportbilar som Putins oligarker äger i Europa ska säljas och pengarna ska gå direkt till Ukraina. Det är så självklart.

Något vi inte talar lika mycket om är ryssarna. När ryska banker slängs ut ur swiftsystemet, när USA och andra länder slutar köpa ryssarnas olja och allt annat som produceras i det väldiga landet så höjs räntorna, företag går i konkurs och ­börsen riskerar härdsmälta. Ekonomer pratar om att den ryska ekonomin nu går in i en istid. Och det är detta scenario vi alla vill ska inträffa. Att svälta ut Putin genom ekonomisk krigsföring av ett aldrig tidigare skådat slag. Jag står vid sidlinjen och hejar på. Alla åtgärder är rätt och riktiga. Men jag kan inte skaka av mig olustkänslan kring vilka som verkligen drabbas. Vanliga ryssar kommer att förlora sina jobb, sina besparingar och värst av allt kanske även sin tro på framtiden. Det är en grogrund för att historien upprepar sig, igen. Därför borde självfallet ett nytt styre i Ryssland beslagta alla Putins och alla oligarkers företag, fastigheter och bankkonton i Ryssland och lämna tillbaka till folket det som de tidigare blivit bestulna på. På så sätt kan landet få en nystart och om det blir demokratiskt styrt får vi inte glömma att börja handla med Ryssland igen, jag kan i alla fall tänka mig att köpa den oblyga Land Rover Defender-kopian UAZ Hunter som bidrag.

Frodin rekommenderar

Drive to survive på Netflix har sedan starten 2019 blivit en slags inofficiell start på F1-säsongen. Årets serie är precis lika bra som föregångarna.