Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080527-testförare-emellan
080527-testförare-emellan
080527-testförare-emellan
080527-testförare-emellan

Oss testförare emellan

Det skrapar till i walkie talkien. Rösten bryter rejält på franska, det går inte att höra vad som sägs. Men bommen åker upp och Renault-minibussen åker ut på den våta testbanan.

Nästa man på tur bryter lika grovt på japanska. Samma procedur upprepas och den lilla Mitsubishi-bilen försvinner med ett vattenmoln bakom sig.

Nästa man bryter på blekingska, nu är det vår tur. Vi är på Continentals stora testbana Contidrom, strax utanför Hannover, för att testa däck och för några dagar flyr vi in i en värld ytterst få har tillgång till. Att överhuvudtaget ta sig in innanför murarna är en långdragen process som börjar nästan ett halvår tidigare. Banorna är hårt uppbokade av både Continental och av biltillverkare från hela världen, för här finns faciliteter som är hett eftertraktade inom motorindustrin. Kontrollerad väta, ljudspecificerad asfalt, högfartsoval, rälsbunden bromsprovningsutrustning och tysk humor. Och viktigast av allt – här gäller en gentlemens agreement.

Innanför murarna är det fritt fram att testa prototyper och eftersom vi är här för att just testa så får fotograf Lindgrens kameralins stävjas för stunden. Varför? Annars slängs vi ut för gott, ett pris vi aldrig ens överväger att betala. Inte ens när nya Porsche Panamera rullar runt garagebyggnaden. Inte heller när jag avlöser en vit maskerad pickup på våtbanan. Man undrar ju vad det är för något. Walkie talkien skrapar till.

– Volkswagen Pickup leaving wet handling course.

Okej... När våra blickar möts nickar vi hälsande mot varandra innan jag lägger i ettan och far iväg med ett vattenmoln bakom. På testbanan är vi kollegor från samma skrå. Utanför murarna är vi kanske bittra fiender, men det glömmer vi för nu.