Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Är Volvo premium eller inte?
Är Volvo premium eller inte?
Är Volvo premium eller inte?
Är Volvo premium eller inte? Foto: Glenn Lindberg

Premium eller inte premium – det är frågan

Är Volvo premium? Nej, säger ni först. Jo, säger ni sedan.

Nu när vi bara har två svenska biltillverkare kvar (jo, Volvo är svenskt med kinesisk ägare och tysk vd samt tysk designchef) har mycket av fokuset på Saab flyttats över till Assar Gabrielssons livsverk.

 Så fort Volvo nämns blir det alltid heta diskussioner i Sverige. Diskussioner som inte känns igen hos exempelvis tyskarna och deras bilmärken.

 En ständig diskussion kring Volvo är premiumfrågan. Volvo har en uttalad strategi om att bli mer premium, alltså att bli mer som den tyska trion Audi, BMW och Mercedes – tre tillverkare som gräver guld världen över. Inte alls fel av Volvo att sikta mot premiumhimlen, om man skulle nå dit en dag kan det ge företaget ett flyt som aldrig förr. Se bara på den expansiva marknaden i Kina där framför allt Audi går som tåget medan Volvo tappat på sistone. 

 Men hemma i Sverige ses Volvo oftast inte som ett premiummärke (vad premium nu är, det är ett ganska flummigt begrepp för att vara ärlig). Beror det på att Volvo är något av en allemansbil i Sverige? Kanske.

 När vi skriver om en ny Volvo, exempelvis V40 som nu är i ropet, är det svårt att i texten inte ha med att Volvo siktar på premium med bilen. Då fylls kommentarerna under artikeln med att Volvo verkligen inte är premium och vissa säger dessutom att Volvo aldrig kan bli premium. Hårda ord.

 När vi sedan kör en ny Volvo och gör premiumjämförelser mot tyskarna kommer samma typ av kommentarer: Volvo är inte premium.

 I går genomförde vi första provkörningen av nya Volkswagen Golf och drog då vissa paralleller med nya Volvo V40. Då helt plötsligt kommer det in en hel drös kommentarer om att jämförelsen inte skall göras eftersom Volvo är en premiumbil. Något som Golf inte sägs vara.

 Jag är förvirrad – är Volvo premium eller inte i svenskarnas ögon? Hur ska ni läsare ha det?

 Ett litet men intressant tillägg: när de svenska kommentarerna fokuserar på att utnämna Volvo till icke premiumbil med skitkvalitet så kommer det allt som oftast norska kommentarer som försvarar Volvos bilar som fina med premiumkänsla. Är det månne Jantelagen som har ett finger med i spelet?