Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten

Rättvisan segrar över Saab

Mörka moln hänger över Saab. Hoppet är ute – nästan. För det roliga med bilindustrin är att den fortfarande är oerhört produktstyrd. Allt kan vända snabbt – bara rätt bil lanseras vid rätt tidpunkt.

Historien är full av “success-stories”. Ta Fiat till exempel. I början av 2000-talet förlorade bolaget två miljarder euro per år. Katastrofen var nära, det hade inte hjälpt att tio procent av biltillverkningen hade sålts till GM. 

Däremot skulle tre bilsuccéer på raken rädda bolaget. Först kom nya Panda 2004, uppföljd av Grande Punto 2006 och 2007 Fiat 500. Plötsligt snurrade fabrikerna för fullt igen. Som grädde på moset fick Fiat 2005 1,55 miljarder euro av GM. Denna gigantiska summa betalade GM för att slippa (!) köpa resterande 90 procent av Fiat-aktierna, en tvingande option som den framsynte GM-chefen Rick Wagoner hade skrivit på.

Chrysler gjorde en liknande resa. 1978 var bolaget så illa ute att konkursen var nära, 1979 begärdes lånegarantier av staten. En ny bil skulle dock vända siffrorna till svart igen. Den nya chefen, Lee Iacocca, hade som tidigare Ford-chef försökt lansera projektet ”Mini-Max” men fått nej av Henry Ford II. Nu sjösattes samma idé i Chrysler-form och blev den enorma succé som vi i dag känner som Chrysler Voyager. Modellen räddade koncernen från konkurs.

Peugeot 205 är en annan modell som också helt ensam har vänt ett företag. 1974 köpte Peugeot Citroën och 1978 köptes Chrysler Europe (Simca). Uppköpen var initialt allt annat än lyckade, detta trots att Chrysler Europe hade den modesta prislappen på en dollar, och ledde till en ansträngd ekonomi för Peugeot. Låg försäljning av Peugeot 305 och 505 ledde till att PSA-koncernen gick med förlust 1980-1985.

Räddningen blev den ungdomliga 205, fräckt formad av Pininfarina och lanserad 1983. Dittills hade Peugeot ansetts som ett konservativt märke, men Peugeot 205 fick köpare i alla åldersgrupper att strömma till och plötsligt var bolaget en vinstmaskin.

Skulle samma sak kunna hända Saab? I teorin – ja. I praktiken – nja. Själv tror jag inte att en suv som 9-4X har de bolagsräddande kvaliteterna. Återstår bolagets nya Saab 9-5. Kan den vända siffrorna? I Sverige, England och USA, de viktigaste Saab-marknaderna, är svaret självklart nej. Vem frågar efter en Ford Scorpio för 2010-talet?

Men i Kina – ja, varför inte? Sätt upp en billig produktion i Kina och Saab-märket kan fortleva.

Vad tror du? Vilken modell tror du hade kunnat vända Saab?