Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten

Reservdelspirater, var är ni?

När min far, 86 år gammal, tyckte att det var dags att lägga körkortet på hyllan fick jag ta över hans gamla Mercedes 230E från 1984.

En bil som har varit väldigt lätt att hålla rullande. Dels för att det är den sista Mercedes som sattes samman med skruv i stället för clips. Det mesta kan demonteras och monteras med skruvmejsel.

Dels för att Mercedes har en fullkomligt fantastisk reservdelshållning. Trots att bilen är 24 år gammal kan jag gå in på Mercedes-verkstaden, fråga om diverse lister eller packningar, och alltid få samma svar. ”Du kan komma i morgon och hämta varorna”.

Nu har jag köpt en ännu äldre Mercedes. En 350 SL från 1977. Samma sak med den. Allt finns att beställa – helt otroligt.

Men trots det vill jag klaga på en sak. Priserna. Jag tycker egentligen inte att Mercedes-prylarna är dyra. Att hålla reservdelar för bilar som är 20-30 år gamla är en fantastisk service som självklart måste kosta. Det jag inte förstår är varför servicen måste kosta så mycket mer för svenskar än för tyskar.

På Mercedes här i Sverige kostar ett bilbälte till denna SL 1 925 kronor. I Tyskland kostar samma bälte 1 400 kronor. Visst är momsen lägre i Tyskland, men 525 kronor, 38  procent, i skillnad är för mycket!

Mercedes är inte det enda märke där generalagenten i Sverige sätter priser som om Sverige var ett land som befann sig på månen. Det är snarare regel än undantag att skörta upp kunderna.

Det finns bara en lösning. Skaffa en relation med en tysk reservdelsfirma.