Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071127-dubbat-odubbat
071127-dubbat-odubbat
071127-dubbat-odubbat
071127-dubbat-odubbat

Runflat-däck är en sorglig historia

BMW:s bilar bjuder på mycket positivt, men på en punkt känns det inte alls bra – jag tänker på de punkteringssäkra däcken, även kallade runflat eller RFT.

Körde en BMW 335 sedan, den är med i testet mot nya Audi S4. Vilken motor! Vilket drag och ändå så bränslesnål. BMW har ”alltid” legat i framkant vad det gäller effektuttag på sina modeller. Senaste åren har de satsat på bränsleeffektivitet och har motorer som är bland de absolut mest bränsleeffektiva. Och låga utsläpp av koldioxid. Men det där med körglädje har man gett avkall på. Småstötig i låg fart och i högre fart rent instabil är numera normalt för BMW. Och det beror på de fördömda punkteringssäkra däcken. De är så hårda i sidorna att fjädringen inte orkar svälja ojämnheter och däcken är så osmidiga att bilen slingrar sig fram i högre fart.

Fördelen med de här däcken är att man kan åka vidare efter det att man fått punktering. Det innebär att reservhjulet är onödigt vilket medför en viktminskning och det låter ju klokt. Men är det klokt? Nej absolut inte. Hur ofta får du punktering? Jag har sett statistik på att normalbilisten får det var 20:e år. Hur mycket vikt sparar du genom att slippa reservhjul? Ingen påstår jag. Ett punkeringssäkert däck väger ungefär fyra kilo mer än ett Michelin Energy Saver, vilket tillhör ett av marknadens mest lättrullande däck. 16 kilo mer ofjädrad vikt, det är mer än vad ett reservhjul typ ”sparewheel” väger, betydligt högre rullmotstånd, sämre prestanda med längre bromssträckor både på vått och torrt underlag. De är nästan 50 procent dyrare än andra däck när det är dags att byta.

Jag kan inte för mitt liv begripa varför de envisas med de här däcken. Trots däcken är bilen bränslesnål. Med vanliga däck skulle bränsleekonomin bli ännu bättre. På grund av däcken är många BMW-ägare missnöjda. Var inne och kollade på Autopowers forum och där fanns det minst sex trådar med missnöje över den här typen av däck på just BMW. Många BMW-ägare klagar och de envisaste får de bedrövliga däcken utbytta mot vanliga.

Läs mer