Foto: Teknikens Värld

Så enormt korkat av Jaguar Land Rover

Ska ett gigantiskt internationellt bilföretag stämma svenska pensionärer som bygger en replika på en av bilföretagets klassiska bilmodeller?

Ja, absolut. Om pensionärernas syfte är att massproducera och tjäna storkovan på kopiorna. Om replikabyggarens syfte är att ha bilen för eget bruk för att man är en hängiven Jaguar-entusiast som, liksom de flesta av oss, inte riktigt har ­ekonomin till att inhandla en original Jaguar C-type för 75 miljoner kronor så är svaret ett annat.
Här kan du läsa om hur det har gått till när paret Karl och Ann-Christine Magnusson med Jaguar Land Rovers goda minne ­påbörjade bygget av sin replika. Karl var till och med inbjuden till huvudkontoret för att presentera sitt projekt, fick applåder, goda råd och lyckönskningar på vägen. Ända tills bilen stod klar.
Då var det ett annat ljud i skällan, och paret fick en varning om att de inte fick bygga replikor för försäljning. Inget problem tyckte de och skrinlade de planerna.
Då kom nästa dråpslag. Deras replika var ett intrång i upphovsrätten och skulle förstöras, något som JLR drev till svensk tingsrätt och vann.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill