Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Så enormt korkat av Jaguar Land Rover

Ska ett gigantiskt internationellt bilföretag stämma svenska pensionärer som bygger en replika på en av bilföretagets klassiska bilmodeller?

Ja, absolut. Om pensionärernas syfte är att massproducera och tjäna storkovan på kopiorna. Om replikabyggarens syfte är att ha bilen för eget bruk för att man är en hängiven Jaguar-entusiast som, liksom de flesta av oss, inte riktigt har ­ekonomin till att inhandla en original Jaguar C-type för 75 miljoner kronor så är svaret ett annat.
Här kan du läsa om hur det har gått till när paret Karl och Ann-Christine Magnusson med Jaguar Land Rovers goda minne ­påbörjade bygget av sin replika. Karl var till och med inbjuden till huvudkontoret för att presentera sitt projekt, fick applåder, goda råd och lyckönskningar på vägen. Ända tills bilen stod klar.
Då var det ett annat ljud i skällan, och paret fick en varning om att de inte fick bygga replikor för försäljning. Inget problem tyckte de och skrinlade de planerna.
Då kom nästa dråpslag. Deras replika var ett intrång i upphovsrätten och skulle förstöras, något som JLR drev till svensk tingsrätt och vann.

Jag blir förvånad och väldigt irriterad över sånt här. Och jag gillar inte ens replikor. Tycker att det är märkligt att lägga så mycket tid och pengar på nåt som inte är på riktigt. Men jag tycker att det är ännu märkligare att ett storföretag som JLR, som lever på myten om sina klassiska bilar, gör på det här sättet.
Domen i den svenska tingsrätten har fått enorm spridning i världen, och trots att Jaguar Land Rover faktiskt har juridiskt rätt så kan man med torrt på fötterna säga att det var längesen ett ­bilföretag gjorde så enormt fel. Att på det här sättet använda privatpersoner som slagträ för att få sin vilja igenom i andra ärenden (där det säkert kan finnas fog för det) är inget annat än skurkaktigt.

Det är ingen riskkapitalist med miljarder på fickan de trycker till för att få ett prejudikat mot upphovsrättsintrång, det är två Jaguar-entusiaster som inte bara har lagt tio år av sina liv på att bygga den här replikan utan också fört Jaguars arv vidare genom att de haft och tagit hand om fler bilar från märket genom åren.
Om man är stark så måste man också vara snäll. Jag vet inte riktigt hur man ska översätta Bamses visdomsord för att JLR:s styrelse ska förstå. Men det kanske räcker med den allmänna hatstormen mot dem på internet för att de ska förstå att de tänkte fel här.

Ja tack!

Toyota GR Yaris! Läs Wedbergs duell mellan GR Yaris och Mini GP. Det roligaste som hänt i bilvärlden i år. Jag fick vara med också. Det var kul.

 

Nej tack!

Ensidig fokus på elbilar från alla som aldrig har kört bil längre än fem mil men som ändå är ”sakkunniga”, ”ministrar” och annat i regeringen. Blir lätt tokigt om man inte kan nåt om det man ska bestämma över.