Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten

Så krökar jag med alkolås

Bilkörning och alkohol hör ihop. Alkomätare och alkolås ger grönt ljus att ta en sup till maten.

I lördags körde jag in till staden för att tillsammans med några vänner se ”Singing in the rain” på Oscars-teatern. Ganska tidigt, eftersom vi hade bestämt oss för att vara mätta och belåtna när ridån gick upp.

Vi mötte upp utanför teatern och redan kvart i sex äntrade vi restaurang El Amir som lockade med en grillbiff för 98 kronor. Medan vi väntade på maten släckte vi törsten med öl. Eric tog en lättöl.

– Jag kör, sade han till servitrisen.

Vi andra som hade tänkt cykla respektive åka tunnelbana tog in en omgång stor stark.

Mmmm, gott! En bier är perfekt som förrätt. När maten serverades fick vi ta in en omgång till. Stor stark, precis som förut. Nu mådde man. Jag råkade ha en alkoholmätare med mig. Vi testade vår berusning på vägen till teatern, klockan 19.15. Displayen visade 0,38 promille. Vi kan lita på värdet, det är samma mätare som polisen använder. Utrustningen är den mest sofistikerade som finns på marknaden. Och dyraste, mätaren kostar 7 000 kronor.

Föreställningen varade tre timmar och först halv elva lämnade vi teatern.

Eric gick mot bilen, han hade ju druckit lättöl. Själv tog jag fram alkoholmätaren. 0,00 visade displayen. Självklart, för det hade ju gått mer än tre timmar sedan jag drack mina två stora stark.

Eftersom jag kände mig helt nykter och pigg körde jag hem.

Men onekligen stämmer vårt beteende till eftertanke. Alla rättrådiga svenskar har det i ryggmärgen att alkohol och bilkörning inte hör ihop. Aldrig samma kväll, aldrig en starköl och absolut inte två. Vin kommer inte på fråga.

Men vad skulle hända om vi fick alkolås i bilarna? Då skulle svenska bilister upptäcka att det enligt lagstiftaren inte är ett brott att ta en starköl till middagen och sedan köra hem. Är middagen lång kan man faktiskt dricka vin till maten. Alkolåset kommer att ge dig grönt kort.

Jag är övertygad om att alkolåset kommer att resultera i fler ”på gränsen-bilister”. Förare som utan alkolås – eller alkomätare – hade avstått bil för säkerhets skull.