Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så lurade jag Hedin Bil

Några gillar att köra snabbt, andra gillar lyx.
Jag kan erkänna att jag inte är helt opåverkad av en snygg valnötspanel, men sann bilglädje flödar ur helt andra källor för mig.

Så här är det: Jag har nyligen ropat in en 18 år gammal Ford Mondeo på en Kronofogde-auktion (läs mer om fyndet i Teknikens Värld 6/2021) . Pris 2 900 kronor. Den hade stått avställd utomhus i 3,5 år och det märktes på skicket. Till och med besiktningsmannen såg överraskad när han i dag gav bilen godkänt. ”Det trodde jag inte” sade han till mig när han darrande överräckte protokollet, fortfarande i chock.

Händelsen skulle förstås firas. Med en radio-kod. Originalradion från 2003 sitter fortfarande i men har hittills bara gett ifrån sig ett stumt ”CODE”, textat i displayen. Vilket jag inte hade.
Jag ringer alltså Hedin bil i Nacka, som föga förvånande även säljer Ford. Den gigantiska kedjan skulle kunna övergå till att skriva vilka märken de INTE säljer, för att göra marknadsföringen mer effektiv. ”Hedin Bil – vi säljer inte Audi” 

Nåja, verkmästaren lyssnar till mitt problem och förklarar sedan att det där med radiokod är lätt att fixa.
– Du får lämna in bilen så vi kan läsa av den. Du kan vänta medan vi gör det.
– Och vad kostar det?
– 500 kronor. Vi har tid om ett par dagar. Vill du boka?

Nej, det vill jag inte. 500 kronor är nästan en femtedel av vad bilen kostade, en så dyr radiokod skulle ta bort körglädjen. I stället söker jag på nätet och hittar många firmor i England som gladeligen säljer koder för några pund. Svaret kommer direkt, med vändande mail.
Det slutar med att jag hittar en firma som ger bort koderna gratis. Det finns förstås en hake. Jag måste vänta i 24 timmar. Inga problem, jag bokar. Under väntetiden får jag flera erbjudanden att få koden tillskickad omedelbart, men jag står emot frestelsen.  Har bilen stått knäpptyst i 3,5 år kan den klara sig utan radio 24 timmar till. 

Så varför gav inte Hedin mig koden direkt? Betalningen förstås. Hedin behöver inte se bilen men de ville förstås träffa mig för att få betalt. Men det var inte riktigt så de uttryckte sig.

Nu, med fungerande radio, är körglädjen större än någonsin. Jag säger som alla andra fattiga. Det handlar inte om pengarna, det handlar om principen. Det handlar om glädjen över att inte bli lurad. Det är som att upptäcka en ficktjuv i tid. Den här gången var Hedin nästan nere i fickan, men jag upptäckte honom i tid. Förbenat roligt, och nu är det roligare än någonsin att ta en tur med Forden.
Sedan hjälper det till om man är lite småsnål förstås.