Saab_version 9.0
Saab-personalens infernaliska solidaritet för företaget har rott båten mot tryggare hamn.
Efter många om och men verkar det som om det nu lyser ett ljus i den mörka Saab-tunneln. Visserligen har inget bläck landat på något köpkontrakt mellan Swedish Automobile NV, ägarna till Saab, och bilhandlarföretaget Pang Da samt biltillverkaren Youngman. De anställda i Trollhättan, underleverantörerna runt om i Västergötland och Saab-lovers i hela världen kippar inte fullt lika mycket efter andan efter fredagens beslut om att köpeskillingen på 900 miljoner kronor från Kina innebär nytt liv för Sveriges andra bilmärke. För vilken gång i ordningen de senaste två åren har jag slutat räkna.
Som en yrvind kom Victor Muller in i Saabs – och i alla svenskars medvetande – en dag i december för två år sedan. Sedan dess har det varit i viss mån hans egna, ryss-Antonovs, svenska skattebetalares, kinesiska Hawtais, amerikanska lånehajar, ja gud vet vems, pengar som i första hand skulle betala de Saab-anställdas löner, diverse inkassokrav och i slutändan bidra till att produktionen ska dra igång efter stillståndet som varat sedan den 5 april i år.
Muller, och kanske framförallt, Saab-personalens infernaliska solidaritet för företaget har rott båten mot tryggare hamn så här långt. Trots all motström. Inom hur många svenska företag lånar arbetskollegor ut pengar till varandra bara för att familjer ska kunna ha mat på bordet? Ett unikt fenomen 2011, om ni frågar mig.
För svenskt vidkommande är Kinaspåret inte till någon nackdel och kinesiska intressenter har kommit till och åkt från Trollhättan i snart tio års tid. Intresset har funnits och nästa år kommer BAIC börja tillverkningen av de tidigare 9-3- och 9-5-modellerna.
För att 900-miljonerkronorsaffären ska bli av måste det kinesiska superdepartementet NDRC först ge sitt godkännande till att Pang Da och Youngman går in som hundraprocentiga ägare. Även EIB och riksgälden måste säga ja, ingen av dessa tre har i nuläget anledning att tveka. Eftersom Saab fortsatt (Phoenix-plattformen) kommer att använda sig av GM-teknik hörs dock redan negativa röster om att köpet skulle snubbla på att General Motors avfärdar budet för att hindra kineserna att få tillgång till den allra senaste tekniken.
Personligen tror jag inte GM behöver oroa sig alltför mycket. Produktionsvolymerna för Saab kommer även i framtiden bli relativt små, konkurrensen mot GM liten och att gå emot NDRC är ett sämre alternativ för en biljätte som vill växa på världens mest expansiva bilmarknad.
Givetvis får man ur svenskt perspektiv inte vara blåögd och tro att Trollhättan blir den centrala hubb som Muller mest snackar om i en eventuell kinaägd framtid. Visst, ”det svenska arvet” är viktigt men går det att tillverka tuffa Apple-prylar i annat land (Kina) men märka med ”Designed in California”, så kan vi nog räkna med att ”Hittepa in Trollhattan” mer sannolikt blir Saabs framtidsscenario.
Under året har jag fått förmånen att noggrannt detaljgranska Saab 9-5 SportCombi och provköra Saab 9-4X. Utvecklingsavdelningen fintrimmar kommande hybridlinor anpassade för 9-5, prover körs på vägar runt Trollhättan varje vecka. Modellprogrammet är mer uppdaterat än någonsin och i pipeline finns modellerna 9-1, 9-6 och 9-7. Om bara drakens käftar tillåts slå igen lovar jag att det blir massor att åka av för Saab.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se