Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Säkerheten, miljön och framtiden behöver tjänstebilen

1980-talet gav oss inte bara stubbade frisyrer, rejäla axelvaddar och en osund relation till det ryska hockeylandslaget. Tjänstebilen som fenomen och förmån slog också igenom.

Helt plötsligt kunde grannen åka omkring med en ny, större bil utan att ha köpt vagnen. Förmånsvärdet beskattades i stället direkt på lönen från arbetsgivaren. Pengar som grannen ändå aldrig såg på kontot. Perfekt.

Tjänstebilsflottan växte sig starkare i en tid då krocksäkerhet började prioriteras i bilbranschen. Volvo och Saab låg långt framme. Generellt kan också sägas att större bilar ofta var säkrare än ­mindre bilar, vem minns inte generation ett av Nissan Micra som sablades ned av Folksam för sin usla krockkonstruktion.
Samtidigt som Volvo gjorde sitt ­första försök att förflytta varumärket åt det exklusivare hållet med lådbilarnas toppmodell 760 GLE och 740 Turbo så kunde den växande skaran tjänstebilförare unna sig en 740 GL, i alla fall. Eller kanske rent av en snikutrustad BMW.

Sverige tillsammans med Schweiz hade långt in i 2010-talet Europas ”exklusivaste” modellvariantmix.
I de ofta så sammanblandade S-länderna såldes det störst bilar med störst motorer och mest utrustning. Vardagslyxigt såklart för tjänstebilsföraren som kunde kryssa i fler tillval än vad han eller hon gjort som privatköpare. Men med dessa finare vagnar förbättrades också den aktiva säkerheten. ABS blev snabbare standard i Sverige än i många andra länder.

Efter att Teknikens Värld avslöjat Mercedes A-klass som vält-klass 1997 ökade snabbt takten på installation av antisladdsystem i nya vagnar. Även här låg Sverige i framkant när det gäller hur snabbt alla nya bilmodeller fick ESP. Tacka till stor del även tjänstebilarna för denna snabba utveckling. Likadant med funktioner som för 20 år sedan ­räknades som finesser men i dag är standard, automatlåda och fyrhjulsdrift, till exempel.
De allra senaste åren och just nu är det självfallet miljön som stått i fokus och som premierats av staten när det handlar om reduktion av förmånsvärdet. Etanol-, gas- och nu elektrifierade bilar rullar efter tre år som tjänstebilar ut i det privata bilägandet.
Vi ska helt enkelt tacka tjänstebilen för att vi snabbare än andra länder fått bilar med högre passiv säkerhet. Sedan vagnar med högre aktiv säkerhet och nu mer miljövänliga fordon.

Vad blir då nästa teknikskifte där tjänstebilen visar vägen?
Självkörande bilar såklart. Tekniken kommer att vara dyr i början. Ett hinder som tjänstebilarna återkommande visat sig vara bra på att ta sig över. Den självkörande tekniken kommer också i början lämpa sig särskilt väl till tjänstebilens själva grundmålgrupp – anställda som använder sin bil i tjänsten. Tänk att kunna gå igenom mailen, köra en presentation eller ta en tupplur inför det kommande viktiga säljmötet – allt ifrån förarsätet, samtidigt som bilen kör dig säkert och miljöoptimerat till resans mål. Old news, säger du. Det där är ju självklarheter som du rabblar nu Frodin.

Okej, jag vet. Instämmer i kritiken. Självkörande bilar känns redan nu som gårdagens framtidsspaning. Men spänn fast dig nu. Och släck cigaretten, för nu bär det av. För självklart är det tjänstebilsförarna som kommer att ha råd att ta det stora tekniksprånget under min livstid – flygande bilar. Försök pågår redan nu på flera platser i världen. Snacka om att det är tjänstebilarna som har och även kommer att lyfta Sveriges bilpark till nya höjder.

Frodin rekommenderar

Car Trek säsong 4 har nyligen släppts på Youtube. Tre av världens största och bästa profiler när det gäller begagnade sport- och lyxbilar beger sig återigen ut på Top Gear-liknande äventyr. Säsong tre var i ärlighetens namn inte så bra som de tidigare två men låt oss hoppas att fyran tar revansch. Gratis att se på din dator.