Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten

Sanningen, lögnen och miljövännen

Jag kommer precis från ett möte med gasbilsförespråkare. Tveklöst är biogas det mest miljövänliga bränslet. Allt verkar övertygande klätt i grön propaganda.

Chefen för gasföreningen framhåller den ljusa framtiden – ”det finns biogas för att driva 200 000 bilar i Sverige, och än så länge rullar bara 15 500 gasbilar i landet”.

Efter föredraget undrar representanten från taxi varför det så ofta har varit problem med tillgången och varför det är så dåligt tryck i gaspumparna, om det nu finns så mycket gas. Då kryper det fram att den stora mängden biogas man talar om inte riktigt är kalibrerad för fordon. Dessutom finns den inte på samma plats som fordonen.

Nähä!? Situationen känns igen. Det är påfallande ofta miljöbilsförespråkarna sprider halvsanningar. Om ens det. Kvartsanningar står också på menyn, bara det gynnar bränsleideologin.

För att inte tala om elbilar som hyllas idag. Vilken chock alla elbiltroende kommer att få när de får se vad dessa elhybrider kostar. Ska Chevrolet Volt rädda GM kommer prislappen att bli rejäl. En försmak: Redan i dag kan vi köpa en extremt enkel batteribil från Norge – två säten och minimal komfort. Priset i Norge: 233 000 kronor. Och då ingår inte batteriet, det måste hyras för 1 428 kronor per månad.

Det är svårt att räkna hem den kalkylen. Flertalet bilägare torde tanka bränsle för ungefär 1 400 kronor per månad – utan att tvingas att köpa en leksaksbil för 233 000 kronor.

I jämförelse framstår etanoldrivna bilar som ett under av ekonomi och miljövänlighet.