Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ska man behöva tåla lite stryk?

Har man rätt att backa på någon annans bil bara för att parkeringsplatsen är trång?

Sedan en tid tillbaka bor jag på ny adress i Stockholms innerstad och har därmed ställts inför många stadsbors dagliga problem. Om man inte har garageplats är man hänvisad till att leta parkeringsplats på gatan, hålla koll på förrädiska städdagar och se till att inte komma hem för sent då minsta tillstymmelse till parkeringsbar lucka oftast är ockuperad.

 Som brukare av en liten bil (Mini) har jag inte våndats allt för mycket av detta, det går oftast att hitta en plats som andra med normalstora bilar inte vågar ta. Men i morse ändrades min inställning till så kallat gatuparkerande totalt.

 På väg från lägenheten till bilen ser jag en stressad småbarnsfar skynda sig in i bilen. Barnet hinner knappt hoppa in i bilen innan pappan börjat trixa sig ut från fickparkeringen som ser ut att ha krävt några minuters manövrerande kvällen innan. 

 Det sista jag ser honom göra innan både han och jag kör iväg är att backa in i bilen bakom. Det smäller till ljudligt när han knycklar till bakomvarande bils regplåt (det såg inte ut att bli någon skada på karossen) men någon reaktion från den stressade småbarnspappan går inte att märka. Till synes helt obekymrad tar han omtag och kör ut från platsen.

 Nu i efterhand kan jag tycka att jag borde ha kört efter och skällt ut honom vid första bästa rödljus. Eller gjorde jag rätt som inte gjorde det? Så petig och noggrann som jag är med min bil kanske man inte kan vara om man bor inne i stan och parkerar på gatan? Kanske får man stå ut med att få en liten buckla eller repa här och där i jakten på parkeringsplats? Tillhör det parkeringsspelets regler att man får tacklas?

 Min inställning har alltid varit att min bil är min egendom och den har ingen annan rätt att på något sätt göra åverkan på. Den stressade småbarnspappan håller uppenbarligen inte med, han tycks tänka att bilars stötfångare, kanske till och med hela karossen, är allmängods som är till för att användas. Att ta stöd mot när parkeringsplatsen är trång.

 En sak är i alla fall säker – jag kommer aldrig att parkera i närheten av en turkos Astra Kombi igen. Och det här kanske inte är en så dum idé.