Foto: Teknikens Värld

Skärpning Gröna Bilister – kan ni inte ens läsa innantill?

Nu är jag irriterad på riktigt.

Så här skriver organisationen Gröna Bilister i ett pressmeddelande som skickades ut vitt och brett i går – med rubriken ”Vägra att köpa grisen i säcken”:

Vi väljer laddhybrider utan att ha en aning om hur mycket bensin de drar när batteriet är tomt, eller hur mycket el de använder när förbränningsmotorn är avstängd. Få verkar ställa denna fråga till bilhandlarna – inte ens motorjournalisterna. Ställer vi den får vi oftast inget svar. Hur kan vi acceptera detta?

Vi accepterar tystnaden eftersom vi i stället matas med de så kallat viktade siffrorna på förbrukning och utsläpp. Men dessa är nästan omöjliga att tolka och är utformade mest för att se bra ut inför oss kunder och EU. Det är dags att skingra dimridåerna. Vi Vill Veta!

Sen kommer fullt korrekta men för alla läskunniga redan kända skriverier om hur biltillverkarnas siffror är räkneexempel som sällan stämmer överens med verkligheten, och därefter skrällen:

Gröna Bilister försökte hitta dessa förbrukningssiffror för de elva laddhybrider vi nominerar till Miljöbästa Bil 2021. Vi lusläste svenska och utländska produktblad och frågade generalagenter. I ett enda fall lyckades vi snappa upp en verklig förbrukningssiffra, annars gick vi bet.

För att tala jättemycket klarspråk här: Klart som fan att ni gick bet. Biltillverkarna vill inte berätta om sånt som är dåligt. Men det stannar inte där, för även om siffran hade funnits på ett papper som ni råkade hitta så är det inte säkert att det som står där är rätt. Det går nämligen inte att titta på ett papper eller dokument på en datorskärm och sen lita på att det som står där är sant. Det kallas källkritik. Om källan kan misstänkas tjäna på att luras eller förvrida sanningen en aning så är man som läsare av informationen tvungen att ta det i beaktning. Det får åtminstone mina barn lära sig i grundskolan numera.

Man måste testa själv. Och eftersom långt ifrån alla människor har vare sig tid, ork eller möjlighet att åka runt och testköra bilar i hundratals mil för att få korrekt information så gör vi det. Teknikens Värld, en tidning som har funnits sedan 1948, som testar bilar och redovisar resultatet. Vi väger, mäter, analyserar, tankar och kör långt med bilarna. Vi kollar hur långt de går på el och hur mycket bränsle de drar när elen är slut. Teknikens Värld finns i pappersformat, det kommer 26 nummer per år, och även på det här nya ”internet” under teknikensvarld.se. Dit borde ni hitta, tycker jag. Att som Gröna Bilister påstå att de ”inte hittar” förbrukningssiffror för elva laddhybrider är inte bara slött. Det är rent av direkt okunnigt.

Det finns dock en gnutta goda idéer i det nämnda pressmeddelandet, miljödeklaration på bilar ungefär som på kylskåp till exempel. Problemet är bara att det också kommer att bli beräknade uppgifter även i en sån miljödeklaration – eftersom det måste vara jämförbart och man i en sån uträkning inte kan ta hänsyn till om Lisa kör elva mil och lite för fort varje dag medan Nisse kör sakta och på el hela sin dagliga körsträcka på fyra mil. Alla bilars verkliga förbrukning skiljer sig nämligen åt, eftersom de körs av olika människor med olika körbeteenden, olika trafikmiljöer och olika långt.

Men kom inte och dra alla motorjournalister över samma kam i era pressmeddelanden, det finns bra och det finns dåliga såna så klart. Precis som det finns miljöorganisationer som vet vad de jobbar med och det finns miljöorganisationer som inte vet det. Teknikens Värld vet hur mycket bilarna drar, både el och bensin eller diesel. Det gör våra läsare också. Gröna Bilister är välkomna att teckna en prenumeration. Med tanke på vad ni jobbar med borde ni redan ha haft en. Ibland får ni till och med beröm av mig på ledarplats. Missa inte nästa gång det händer.

Här är förresten en länk till test av 12 nya laddhybrider.