Skillnaden mellan Opel och Volkswagen

Hos Volkswagen styr ingenjörerna. Hos Opel är det ekonomerna som styr.

Lika bra som det går för Volkswagen, lika dåligt går det för Opel. Man kan undra varför. GM har precis som Volkswagen-koncernen siktat på att utnyttja stordriftsfördelar. Men för Volkswagen-gruppen har det inneburit ökade marknadsandelar och rekordvinster. De olika Volkswagen-märkena har alla – ja, undantaget Seat – tjänat på gemensamma motorer, växellådor och hjulupphängningar.

 För Opel och Saab har GM:s koncernstyrning däremot inte inneburit samma välgång. Långt ifrån. Saab konkursade, och Opels försäljning dalar nu mer än någonsin.

 I den produktstyrda bilindustrin handlar det till syvende och sist och bilmodellernas attraktionskraft. Men hur får de framgångsrika tillverkarna till sina bilar ”så mycket bättre”?

 I det senaste numret av amerikanska branschtidningen Automotive News läser jag en förklaring från en man som har varit med på insidan. I en insändare skriver Philip Lovell, grundare av konsultfirman Agilency Group, om sina erfarenheter som konsult hos både Saab och Opel.

 ”Jag minns mycket väl ett möte med en leverantör av dieselkomponenter då vi diskuterade skillnaden i deras arbetsrelationer med Opel och Volkswagen. Hos Volkswagen var deras huvudsakliga kontakt med utvecklingsingenjörer och man försökte komma fram till nya tekniska lösningar. Med Opel var deras huvudsakliga kontakt med inköpsekonomer och argumentering handlade om kostnadsreduceringar.”

 Philip Lovell avrundar med att påstå att GM:s ekonomichefer aldrig har varit tillräckligt bilintresserade. Vad tror ni – kan det vara så enkelt som att GM har sparat sönder först Saab och sedan Opel och själv skapat krisen?