Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spara på dropparna Mercedes!

Jag har varit på service. Eller, det stämmer inte riktigt. Bilen har varit på service. Jag följde med eftersom min tjänstebil inte lärt sig köra själv, ännu.

I en småbarns­förälders liv blir en sådan händelse till en liten paus i vardagen. 90 minuters minisemester där jag kan botanisera begagnatutbudet i bilhallen, bläddra förstrött i nybilsbroschyrerna och koppla av framför morgon-tv i den obligatoriska loungedel som alla bilhandlare har numera.
Jag har varit på service med mina tjänste­bilar tidigare. Men detta var första gången med min stjärnbeprydda diesel-laddhybrid från Stuttgart. Jag har endast haft en Mercedes innan denna. En solidblå 190 SL från 1959. Den tog jag inte till lokala Mercahandlaren på service. Den njöt jag av med cabrioleten nere, emellertid alldeles för kort tid. Tyckte att den var lite för seg att köra. Skulle kanske ha klätt mig bättre i dag än för 15 år sedan då jag ägde den och sålde efter blott ett halvår.

Tillbaka till bilhallen i arla morgon­stund. Efter lite småsnack med service­­mottagaren om det skrala vinterdäcks­utbudet inför säsongen så är det dags för merchandisemontrarna. Det är ingen nyhet att du i praktiken kan storhandla en fullvärdig garderob eller till och med ett helt hushåll i valfritt bilmärkes tillbehörskatalog. Allt från strumpor till jackor och barnvagnar. Jag har alltid förvånats över att folk betalar för att få gå omkring som vandrande reklampelare. Det är ju bilföretagen som ska ge sina kunder dessa ting gratis, inte ta betalt.
I alla fall. Jag identifierar omedelbart de mest klassiska produkterna i utbudet av märkesprylar. Kepsar och slips­nålar. Paraply finns det också. Sedan blir det mer underhållande. Inte mindre än tre olika Mercedesparfymer kan jag välja på. Ingen av dom luktar gummi eller petroleumprodukter, kan jag avslöja. Ni läste rätt, tre parfymer i en bilhall i Dalarna. Jag undrar genuint hur många de säljer per år.

Vinförslutare. Ni vet sådana där konformade tingestar som ska behålla smak, eventuella bubblor och doft finns också. Själv har jag en sådan hemma, dock utan logotyp. Här finns det inte en sådan. Det finns fem.
En, väldigt snygg men ­förminskad kopia av legendariska 300 SL ”Måsvingens” växelspaksknopp som prydnad och handtag. Detta lilla konstverk uppges kunna klara av de flesta drycker. Märkligt, lite som att en bil skulle kunna uppfylla alla ens olika krav och önskemål? Känn ­lugnet. Mercedes är mer raffinerade än så. Du kan också köpa ett set om fyra ­vinförslutare där varje enhet är specialiserad för sitt uppdrag, likt skillnaden mellan en AMG GT och en Geländewagen.

Dessa fyra förslutare är sålunda anpassade till att bibehålla kvaliteten hos Mercaägarens röda, vita, rosé respektive champagne i öppnat skick. Puh, jag var lite orolig där ett tag, men nu vet jag att Stuttgart tar vätskorna på allvar. En snabb sökning i telefonen avslöjar att det finns ytterligare en dryckesförslutare att köpa, den med klassiska huvornamentet stjärnan inkapslad i en cirkel för blott 300 kronor. Lite besviken blir jag emellertid över att den uppges klara alla viner och inte bara den fina Schwarzriesling som återfinns i närheten av Stuttgart.
Så, sex olika vinförslutare finns i Mercedes utbud. Fem av dessa kan jag köpa över disk i Avesta. Omsättningshastigheten på dessa produkter vore intressant att veta.

Alla semestrar tar någon gång slut. Min bil är klar. Dags att åka norrut, hemåt i Dalarna igen. På vägen ut är jag snubblande nära att överraska mig själv, jag funderar allvarligt på om jag ska ­investera i en stjärnbeprydd vinöppnare. Det är ju trots allt mycket roligare att öppna ­flaskor och dricka ur dom än att spara de sista dropparna.

Frodin rekommenderar

Behöver du nya vinterdäck? Köp dom nu trots att det inte ens är snö i Kiruna ännu. Speciellt dubbdäck kan bli svårt att hitta när det är dags för hjulbyte.