Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT Nyhetsbyrån & Expressen Lifestyle

Stoppa A-traktor-olyckorna – inför förarprov NU!

Fler A-traktorer på vägarna innebär fler olyckor.

Men ingen ska behöva dö i ett fordon som enligt lag ska gå sakta.

Därför måste reglerna ändras nu, skriver Marcus Engström, chefredaktör för biltidningen Teknikens Värld.

Unga människor ska inte dö i trafiken, oavsett vilket fordon de sitter i eller kör. De senaste årens enorma ökning av antalet A-traktorer på svenska vägar har lett till en nästan lika enorm ökning av antalet olyckor med A-traktorer.
Att det numera finns drygt 50 000 A-traktorer i Sverige beror inte på nåt sätt på att svenska ungdomar har blivit mer motorintresserade, utan på att det har blivit enklare att bygga om en vanlig, modern (och faktiskt säker) bil till A-traktor. Sedan några år tillbaka behöver man inte längre bygga om bilen mekaniskt för att sänka hastigheten. Förr gjordes det ofta genom att ha två växellådor på rad i fordonet. En av dem spärrad på lägsta växeln. Krångligt och svårt, och en operation som kräver mekanikerkunskap. Nu är det betydligt lättare. Genom en modifierad datastyrning så sänker man bilens högsta hastighet till 30 kilometer i timmen. Andra modifieringar måste också göras, exempelvis att se till att det inte finns baksäte, bilen ska ha LGF-skylt för att visa att det är ett långsamtgående fordon och så vidare. Speciella viktregler gäller också. Men det är inte regelverket som gör att unga människor dör i olyckor.

Så här säger Transportstyrelsens regler:
För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

Problemet – och anledningen till att ungdomar dör i A-traktor-olyckor – är att det inte krävs nån som helst kunskap i att faktiskt köra bil för att få tillstånd att köra A-traktor. För så här är det: Så länge det finns en liten möjlighet att trimma ett fordon så kommer både unga och vuxna att göra det. Om det är så lätt som att ändra ettor och nollor i en datastyrning så kommer allt fler att lyckas – och därmed utsätta sig själva och andra för livsfara i trafiken.

Det finns just nu påbörjade utredningar om ändringar i regelverket kring A-traktorer, både vad gäller besiktning och hur fort de ska få gå. En rimlig åsikt är att om så kallade mopedbilar som är betydligt mindre säkra för förare och passagerare för köras i 45 kilometer i timmen så bör även A-traktorer få göra det. Problemet är dock att en A-traktor numera är en riktig bil, på gott och ont. De är säkra för de åkande i A-traktorn, men om den är trimmad och framförs av en ung person helt utan ordentlig förarutbildning så är den en två ton tung olycksrisk.

Alltså måste det bli krav på förarprov för att få köra A-traktor. Riktig utbildning på körskola och med övningskörning med ansvarstagande föräldrar som verkligen ser till att deras ungdomars A-traktor inte går för fort. Enbart då kommer olyckorna att stoppas.