Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tänk ett varv till vid valurnorna nu – Tack!

Ni vet förstås lika väl som jag att folk i allmänhet och politiker i synnerhet kanske inte alltid far med så kallad sanning. I alla fall inte hela sanningen. Ni vet också att soppan har dragit i väg och blivit hiskeligt dyr på sistone.

Oavsett om soppan heter bensin eller diesel så har priset på den för länge sedan passerat rimlighetens gränser – något som en del av våra politiker gärna spelar på nu när de vill vinna din gunst vid valurnorna. Och visst, vi har skatt på skatten och kanske lite moms på skatten också, och reduktionsplikter som gör soppan både sämre och dyrare. Men vet ni vad? Det är ungefär lika dyrt med soppa i resten av Europa också, enligt globalpetrolprices.com.
Såvida du inte tycker att Ryssland är ett bra ­alternativ att bo och tanka din bil i, för där kostar en liter bensin bara 8,29 kronor (den 1 augusti 2022). Eller Venezuela för den delen, där kostar en liter bensin bara 25 öre. Båda dessa länder har dock en del övrigt att jobba med, så att säga.
Billigaste landet i EU är Slovenien, där bensinen ­kostar knappt 16 kronor per liter. I våra nordiska grannländer är ­bensinen dyrare än de cirka 20 kronor vi betalar när detta skrivs. Staplarna för dieselpriset är ungefär likadana.
Elpriset är också högt, men på samma sätt där så ligger Sverige långt ifrån de dyraste länderna. 

Så när du står där vid valurnorna den 11 september så tycker jag att du ska tänka lite längre än till bränslepumparna. Om vi stannar vid bilarna, eftersom det här ju ändå är en biltidning, så skulle Sverige må bra av ett ledarskap som förstår att kontinuitet är kung.
Det håller inte att ändra sig hela tiden om vilka sorters bilar som ska få olika sorters subventioner och bidrag, för då blir det rörigt i alla ändar av näringskedjan – svårt för biltillverkarna att veta vad de kan sälja och hur mycket de kommer att tjäna per bil, och svårt för oss som konsumenter att räkna på vad vårt bilkörande ­kommer att kosta i slutänden. Rörigt helt enkelt, och röra är ingen bra grund för vare sig företags- eller privatekonomi.
Och precis just nu, med ett pågående fruktansvärt anfallskrig i Ukraina, så är rörighet det sista vi behöver i Sverige. Tänk alltså ett varv till vid valurnorna. Har partiet du tänker rösta på en hållbar och långsiktig plan? I så fall: Rösta på det. I annat fall: Gör det inte.

Ja tack!

Riksförbundet M tycker som jag: Att A-traktorer ska få köra fortare, eftersom de är otroligt mycket säkrare än plastbitarna från Kina som kallas ”mopedbilar”.

 

Nej tack!

Det är just nu i princip omöjligt att hitta en rimligt prissatt begagnad bil. Jag letar eldriven andrabil till familjen. Halvbillig, fyra hjul, en ratt är de enda kraven. Och såna existerar ej.