Tänk ett varv till vid valurnorna nu – Tack!

Ni vet förstås lika väl som jag att folk i allmänhet och politiker i synnerhet kanske inte alltid far med så kallad sanning. I alla fall inte hela sanningen. Ni vet också att soppan har dragit i väg och blivit hiskeligt dyr på sistone.

Oavsett om soppan heter bensin eller diesel så har priset på den för länge sedan passerat rimlighetens gränser – något som en del av våra politiker gärna spelar på nu när de vill vinna din gunst vid valurnorna. Och visst, vi har skatt på skatten och kanske lite moms på skatten också, och reduktionsplikter som gör soppan både sämre och dyrare. Men vet ni vad? Det är ungefär lika dyrt med soppa i resten av Europa också, enligt globalpetrolprices.com.
Såvida du inte tycker att Ryssland är ett bra ­alternativ att bo och tanka din bil i, för där kostar en liter bensin bara 8,29 kronor (den 1 augusti 2022). Eller Venezuela för den delen, där kostar en liter bensin bara 25 öre. Båda dessa länder har dock en del övrigt att jobba med, så att säga.
Billigaste landet i EU är Slovenien, där bensinen ­kostar knappt 16 kronor per liter. I våra nordiska grannländer är ­bensinen dyrare än de cirka 20 kronor vi betalar när detta skrivs. Staplarna för dieselpriset är ungefär likadana.
Elpriset är också högt, men på samma sätt där så ligger Sverige långt ifrån de dyraste länderna. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill