Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstuck & Expressen Lifestyle

Tillåt halvljus och dimljus nu!

Bilister måste få synas i trafiken, därför måste reglerna för dimljus ses över. Det tycker Teknikens Världs krönikör Daniel Frodin.

Minns ni bilstylingen på 1980-talet? Förutom glittrande lacker med flakes, massor med spoilers så var det också många små ljuskällor, ofta i mörkgul ton och strösslade med lite varstans på karosserna. Samtidigt tävlade lastbilsåkare om vems front som var mest lik en julgran med hjälp av små, små lampor vars enda syfte var att synas, inte att öka sikten för chauffören. Jag föll pladask för den här sortens utsmyckningar. Ju fler lysen, desto bättre, coolare, snyggare tyckte mitt barndomsjag.

Hösten 2022 och modet är precis tvärtom. Åtminstone bland vanliga bilister. Årstiden vi befinner oss i innebär ofta tjock morgondimma. Det verkar dock inte bekymra en klar majoritet av mina medtrafikanter. Första problemet är att ljusreglaget i deras moderna bilar står på auto. Då är inte bakljusen aktiverade. Detta faktum verkar de flesta omedvetna om. Dimman runt omkring dem är dock tydligt otydlig. Lika tydligt är det emellertid inte att deras automobil är utrustade med dimljus fram och bak.

Jag har gjort en grov uppskattning de senaste veckorna över hur stor andel av bilarna jag möter och de jag ser i min egen färdriktning som har dimljusen på. Efter några dimmiga höstveckor är min slutsats att cirka var femte bilist hittar reglaget för dimljus. Resten åker omkring som vilsna skepp i dimman.
Dimljus är – precis som 1980-tals stylade fordon – inte till för att ge bättre sikt utan för att visa omgivningen att du är där. Jag har hunnit bevittna flertalet panikinbromsningar när trafikanter inte har sett varandra, som tur har det inte lett till några tillbud i min närvaro.

Vi har bilar som kan köra själva under gynnsamma förhållanden. Men vi har inte bilar som identifierar dimma och automatiskt slår på dimljusen. Problemet skulle dock kunna lösas på annat sätt än ny, avancerad teknik. Tillåt dimljus tillsammans med halvljus även när det inte är svåra siktförhållanden. Sedan 1995 är det nämligen inte tillåtet med den kombinationen. Motivet bakom lagen är att de två ljuskällorna kan blända medtrafikanter, något jag själv aldrig upplevt när jag mött bilar med bägge ljuskällorna tända även när det inte är hällregn eller dimma.

Men okej, det kanske finns situationer där jag skulle bländas av mötande trafik. Men bakåt? Det är även förbjudet att köra med dimljus bak påslagna ifall det inte är svåra siktförhållanden. Här har några uppenbarligen haft otur när de försökte tänka. Även här anges eventuell bländande effekt som anledning.

Då moderna bilar inte automatiskt har baklysena på vid färd utan i stället kan baklysena vara avstängda och varselljuset är på framåt så skulle det öka trafiksäkerheten om dimljusen bak fick vara på hela tiden. Eller ja, inte hela tiden. Men tänk som med reglerna för vinterdäck. Från 1 september till och med sista mars är det tillåtet att ha dimljus bak på. I höstdimman, regnoväder, kraftigt snöfall och snörök skulle vi då mycket lättare upptäcka framförvarande bilister snabbare och säkrare.

Så, nya regeringen, ett lagförslag som det bara är att klubba igenom för trafiksäkerhetens skull.