Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071127-dubbat-odubbat071127-dubbat-odubbat071127-dubbat-odubbat
071127-dubbat-odubbat

Trafiksäkerhet på rätt sätt

Att ytterligare höja trafiksäkerheten i Sverige är svårt. Balansen mellan att inskränka i den personliga friheten och höja trafiksäkerhet är utmaningen.

Egentligen vet man vad det stora problemet är. Det snackas om hastighet och rattfylla, men är det egentligen de stora problemen? Biltillverkarna har fattat vad bekymret är. Den stora grupp av olyckorna som är kvar som har en gemensam nämnare är ouppmärksamhetsolyckorna. Vi gör något annat som tar över uppmärksamheten. Det vanligaste är att vi sover, kalla det mikrosömn eller vad du vill. Vi sover och kör och då går det åt skogen. På de stora vägarna blir det ofta in i vajerräcket och så vaknar vi oskadda, men med en allvarligt skadad bil.

Biltillverkarna känner till det här. Den stora utmaningen nu är att avslöja föraren precis innan eller när han just somnat och se till så det inte går åt skogen. Körstilen kan registreras så att det märks när man slöat till, koll på ögonen är ett annat sätt. En kopp kaffe eller en kort sovpaus är det enda som hjälper. Det kan bilen säga till om men inte arrangera – ännu.

Det ska ju dessutom vara bekvämt att köra en modern bil. Så bekvämt att det blir lika enkelt att somna som i tv-soffan en fredagskväll. ACC, Adaptiv Cruise Control, håller avståndet till bilen framför och bromsar om det behövs samtidigt som jag själv är fullt upptagen med att läsa eller skicka sms. Bilen fixar det själv. Kommer jag ur spår så kan ratten eller stolen skaka till för att bilen behöver förarens uppmärksamhet. Det finns massor med hjälpfunktioner att ta till, men biltillverkarna har ett bekymmer. Om det inte är lagkrav så måste man få folk att betala extra för finessen. ACC gå bra att sälja.

Men Lane Assist, det senaste som jag stött på i nya Passaten som Linus just nu testar. Vad är det och hur har man tänkt? Lane Assist hjälper dig att styra så du blir kvar i ditt körfält. När du tappat koncentrationen och bilen driver iväg åt sidan så kollar den själv att du är kvar i körfältet och behövs det så styr bilen själv. Man behöver inte titta framåt ens. ACC håller avståndet till bilen framför och Lane Assist ser till att du följer spåret.

Men bara i tio sekunder. Kanske precis så länge som behövs för att du ska somna in ordentligt. Efter tio sekunder så upphör funktionen och en varningssignal, inte speciellt hög, säger till samtidigt som en text kommer upp på instrumentbrädan att Lane Assist lägger av, nu får du klara dig själv. Här har man tänkt fel. Ska bilen hjälpa till så att jag somnar ordentligt och sen ge upp och överlämna bekymren till mig som just somnat. Idiotiskt. Ska ett sånt här system få finnas så ska det inte bara kopplas ur efter tio sekunder. Ett lagkrav behövs som tvingar biltillverkaren att se till så bilen bromsar maximalt ner till stopp så fort som möjligt när föraren inte ingriper. Inte ens då tycker jag att ett sånt här system har något berättigande.