Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071127-dubbat-odubbat
071127-dubbat-odubbat
071127-dubbat-odubbat
071127-dubbat-odubbat

Transportstyrelsens villervalla

Att det har varit struligt på Transportstyrelsen sedan de fick hand om körkortsärenden hör vi alltsomoftast. Det pratas om oacceptabla väntetider, ingen att prata med och att högarna med ärenden blir liggande alldeles för länge.

Chefer på Transportstyrelsen skyller på länsstyrelserna och säger: ”De lämnade över för många ärenden 1 januari i år till oss så vi har inte hunnit ikapp.”

Hur drabbar det här folk då? Jo, jag ska berätta om två fall hur det kan gå till.

En tjej körde 144 km/h på en 90-väg och blev stoppad av polisen. Det var den 1 maj och eftersom hastigheten var så mycket för hög tog polisen körkortet omedelbart och hon fick en kopia på beslutet och tilläts köra ytterligare 48 timmar. En böteslapp skrev hon på. På de här 48 timmarna ska ärendet skickas över till Transportstyrelsen för handläggning och så gjordes.

Sedan hände ingenting och ingenting och ingenting. Men den 23 augusti, alltså 3 månader och 23 dagar efter förseelsen så beslutades att hon skulle vara av med körkortet i tre månader. Med andra ord borde hon ha fått tillbaka körkortet 23 dagar innan beslutet. Vad ska hon ta sig till? Kan hon överklaga? Ja, men vad är det för vits med det? JO-anmäla? Ja, det kan hon, men JO har redan hundratals ärenden med klagomål på Transportstyrelsen och deras hantering av körkortsärenden. Begära skadestånd? Ja, förmodligen, men det kommer att vara väldigt krångligt.

En som inte klagar på Transportstyrelsen är killen som körde 184 km/h på en 90-väg också det den 1 maj. Han blev också av med körkortet och fick senare böter på 4 000 kronor av åklagaren. För så här höga överträdelser kan polisen inte skriva ut böter på.

Om han visste hurdan oordning det var på Transportstyrelsen eller ej vet jag inte men snabbt som tusan beställde han ett nytt körkort och fick ut det och sedan har det inte hänt någonting. Han har sin behörighet och ingen körkortsåterkallelse är på gång.

Ska det vara så här? Nej, naturligtvis inte och lösningen är enkel. Ta ifrån Transportstyrelsen allt som har med körkortsåterkallelser att göra. Behandla körkortsåterkallelsen som ett straff och låt det ingå i rättsprocessen. Alltså åklagare och domstol ska avgöra.

Läs mer