Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten

Vägverket ute och cyklar

Det var knappt att jag trodde det var sant när jag läste bulletinen från Borlänge. Vägverket vill skrota den nu gällande regeln som skattebefriar bilar på 30-årsdagen.

  Vägverket, landets högsta myndighet för fordonsfrågor, menar att bilutvecklingen har gått så långsamt de senaste decennierna att veteranbilar inte längre är veteranbilar. Bilar av årsmodell 1978 borde inte bli skattebefriade eftersom de är så moderna.

Ursäkta – kan någon berätta vilken planet Borlänge ligger på? Det kan inte vara på min planet, för här på jorden har utvecklingen gått svindlande snabbt.

Nu har nästan alla bilar antisladdsystem, säkerhetssystem som betraktades som science-fiction 1978. I dag plockar vi ut 200 hästkrafter ur en ordinär, fyrcylindrig motor som drar 0,8 l/mil. 1978 var det bara extrema sportbilar som hade jämförbara prestanda. Nu har vi krockkuddar framför förare, passagerare, i dörrar, i taket. 1978 fanns det en kudde i baksätet med en tjusig broderad blomma på. I dag säljs det många dieselbilar som drar 0,45 l/mil och som kör om bensindrivna syskon. 1978 var dieselbilar tröga, knattrande biltraktorer.

Nästan ännu värre än historielösheten är bristen på visioner. Vägverket är övertygat om att dagens bilar inte kommer att betraktas som veteranbilar om 30 år.

Ursäkta – har ingen på Vägverket hört talas om vätgasdrift? Eller biogas? Eller elbilar med plugin-teknik?

Jag vet inte hur nya bilar ser ut om 30 år, år 2038. Men en sak är säker. En Volvo XC90 med bensinslukande 3,2-litersmotor kommer definitivt att kännas otidsenlig.

Missa inte att rösta på den aktuella omröstningen (snabbfrågan) som berör denna krönikas ämne. Du hittar omröstningen på startsidan.

Läs mer