Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Verkligheten borde ingå i körkortsprovet

Vet man inte vad vägskyltarna betyder eller vad högerregeln är så är det jättesvårt att lyckas under den praktiska delen av bilkörningen.

Krönikör

Marcus Engström, chefredaktör.

I fjol underkändes rekordmånga vid körkortsprovet, vilket nu lett till att Trafikverket ändrar reglerna. Giltighetstiden för ett godkänt teoriprov förlängs från två till fyra månader, och tanken är att fler då ska hinna boka och genomföra sitt körprov efter att de fått godkänt på teoriprovet. Statistiken visar nämligen att 53 procent av de som först klarade teorin och därefter gjorde körprovet blev godkända, medan endast 29 procent av de som misslyckades med teorin klarade körprovet.

Förr i tiden, när jag var ung, så fick man inte "köra upp" förrän man hade klarat teorin. Vilket jag kan tycka känns rätt självklart. Vet man inte vad vägskyltarna betyder eller vad högerregeln är så blir det naturligtvis jättesvårt att lyckas under den praktiska delen av bilkörningen. Och att tvingas boka om, boka ny tid och göra om proven in absurdum skapar förstås merkostnader för privatpersonen och merkostnader i form av köer och förseningar i systemet.

Men nu tänker jag sticka ut hakan rejält här: Det borde vara svårare att ta körkort. Det är fullständigt uppenbart att det också borde vara lättare att ta körkortet av folk som inte kan uppföra sig i trafiken - och då menar jag inte bara de självklara fallen med rattfylla och extrema fortkörningar.

Nyss hemkommen från bilresa genom halva Sverige skulle jag (om jag haft en sån där framåtriktad kamera i bilen) lätt kunnat välta Internet med dumma och livsfarliga omkörningar, folk som kör mitt på smala vintervägar med breda släpvagnar, övningskörare som gör tvärtom och ligger farligt nära vägkanten på högersidan. Men de värsta är ändå folk som verkar tycka att fyrhjulsdrift gör att man ser jättebra även i snöstorm, samt att man får oerhört mycket bättre bromsverkan om man har fyrhjulsdrift.

Min numera uttjatade devis att "ingen har dött av fart, det är de plötsliga stoppen som är farliga" har sin plats här. Grejen är bara att risken för plötsliga stopp blir exponentiellt högre ju fortare (och sämre...) man kör. I ett vintrigt Sverige med minusgrader räcker det med att du kör i diket på en enslig väg för att du snabbt ska bli farligt nedkyld i väntan på hjälp. Och det är ändå inte ens i närheten av lika farligt som en riktig krock med en mötande bil. Det kanske är att ta i en aning, men att visa de som går körkortsutbildningen hur en trafikolycka ser ut - inklusive människorna som satt i bilarna - skulle helt säkert vara en ögonöppnare för många. Verkligheten slår helt enkelt både teoriprov och praktiska körövningar i utbildningssammanhang.