Foto: Expressen Lifestyle

Vilken smakstart på säsongen!

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 2/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

Buenos Aires (Teknikens Värld). Bättre start på säsongen kunde jag inte få, eller hur? Seger i första VM-loppet för sportvagnar i Argentina. Ett VM-lopp för sportvagnar är lite annorlunda att köra än en Formel 1-tävling. Racet i Argentina är ett tydligt bevis för den saken. Här gäller det att koncentrera sig på att komma i mål i första hand att ligga och köra som en galning under sex timmar (som är en vanlig längd på såna här lopp) lönar sig knappast. Nej – det gäller att spara på materialet och köra lugnt och rytmiskt, liksom mala sig fram och trötta ut konkurrenterna. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill