Vill man ha en liten bil utan säkerhetssystem?
44 hästar, 0-100 km/h på 19,3 sekunder och utan ambition att kamma hem full pott i krocktest. Är det var marknaden ropar efter?
Dacia Spring är Europas hittills billigaste elbil, som är byggd på en gammal plattform för bensinbilar och har en elmotor på 44 hästkrafter och drygt 20 mils räckvidd. Den har sex krockkuddar men Dacia ”räknar inte med att vara med och slåss om Euro NCAP:s stjärnor”. Vill man ha en sån? 44-hästars bilar luktar ju misstänkt mycket 1960-tal, tycker vi som har vant oss med att moderna bilar har minst 200 hästar, men Springs lilla elmotor ger en annan kraftutveckling och sägs vara jämförbar med en 90-hästars bensinare.
Om vi jämför Dacian med i stort sett alla andra elbilar som presenteras just nu så ser vi skillnaderna. Dacia: 0-100 km/h på 19,3 sekunder. Övriga: Ingen över sex sekunder, om vi generaliserar lite.
Men om vi går till det folk faktiskt köper sina bilar för – pengar. Då ser vi att Dacian kostar 139 000 danska kronor, det är ännu oklart om den ens kommer att säljas i Sverige. Prislappen på övriga elbilar: Ingen under 350 000 kronor. Och då ska vi tillägga att knappt nån av 350 000-kronorsbilarna har större aktionsrade än Dacia Spring.
När Dacia Duster kom sågade vi den stenhårt, med rätta. Den var för dålig helt enkelt. Men den var billig och sålde som smör i de delar av Sverige där familjen dels inte har så hög inkomst, men framför allt inte lägger hela sin inkomst på bilen utan kanske även på en husvagn och två eller fler snöskotrar. För Dacian dög till det den skulle göra. Frakta en eller flera personer från A till B.
Nu är jag en stark förespråkare för säkra bilar, men eftersom elektrifieringen är en omställning som redan är igång så ser jag i kristallkulan att många familjer kommer att köpa en liten, gärna billig, elbil som sköter de dagliga transporterna på några få mil åt gången – till skola, jobb, barnens träningar och mataffären. Dessutom kommer man att ha en stor bensin- eller dieseldriven bil att åka med när man ska längre, åtminstone i övergångsperioden tills det finns fungerande laddstolpar längs mer än de största vägarna. Den stora bilen kommer att vara begagnad, för annars blir den för dyr. Och vad det gör för miljöpåverkan kan ni räkna ut själva. Dacia Spring är ännu inte testad av Euro NCAP, så vi ska inte gå händelserna i förväg.
Men jag frågar igen: Vill man ha en sån? Den har Apple CarPlay och tar dig från punkt A till B. Den har räckvidd som räcker för dagligt bruk och den är billig. Jag tror att allt för många kommer att bortse från att den saknar modern krocksäkerhet.
Ja tack!
Drivmedeltillverkaren Neste sluttestar förnybar bensin för en eventuell kommersialisering. Det är bra, för alla bilar som finns nu kommer inte att upphöra att existera bara för att det byggs elbilar.
Nej tack!
Generalagenten KW Bruun, med märkena Opel, Citroën och Peugeot är i blåsväder för att de behandlar sina återförsäljare illa, enligt Motorbranschens Riksförbunds enkät. Osmart sätt att sköta sina affärer på.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se