Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ttagroup.se

Linus historiska TTA-seger

21-årige Linus Ohlsson dissade hela den församlade svenska racingeliten och tog den första historiska TTA-segern på Karlskoga. Och han gjorde det i en Saab!

Linus Ohlsson fick hjulspinn i starten på sin Saab och det verkade som om Fredrik Ekblom i Volvo skulle kunna utnyttja detta. Men Linus Ohlsson lyckades kontra och smet igenom första kurvan som ledare. Richard Göransson, BMW, smet även han förbi Fredrik Ekblom och så var ställningen fram till varv 11 då Ekblom bromsade sig förbi Göransson. Bakom den följde resten av tätgruppen i tät formation. Robert Dahlgren, Volvo, tvingades bryta direkt med kopplingshaveri.

På varv 17 blev det kollision mellan Tommy Rustad, Volvo, och Viktor Hallrup, Citroën. Båda tvingades bryta och säkerhetsbil kallades in. Det blev med andra ord som andra halvlek eftersom 32 varv skulle köras. I omstarten var Linus Ohlsson långt ut i första kurvan och det var ytterst nära att Ekblom skulle ha tagit sig förbi. Men den småländske 21-åringen behärskade även detta och fortsatte i ledning.

TTA-premiären bjöd på väldigt tät och jämn racing, men speciellt många omkörningar blev det inte. Men ett enda förarmisstag räckte för att bakomvarande kunde ta sig förbi, varvtiderna var väldigt lika. På slutvarven var Fredrik Ekblom i princip ifatt Linus Ohlsson och gjorde ett sista försök att ta sig förbi på det allra sista varvet, men Linus täckte upp snyggt och kunde ta den första TTA-segern i historien.

Richard Göransson trea före Thed Björk, Volvo, och Fredrik Larsson, BMW. 5 915 betalande åskådare räknades in trots lite regndroppar och snålblåst. En siffra arrangörerna var nöjda med.

Sammanfattningsvis en bra premiär i TTA. Huvudklassen höll hög och jämn standard men kanske borde raceformatet diskuteras. Det är inte säkert att 40 minuter blir lika underhållande alla gånger. Det gäller förstås även supportklasserna vilka kommer i en senare rapport.

Resultat TTA Gelleråsen 12 maj 2012
1  Linus Ohlsson Saab 9-3 31 varv
2  Fredrik Ekblom Volvo S60 +0.374
3  Richard Göransson BMW SR +5.336
4  Thed Björk Volvo S60 +6.457
5  Fredrik Larsson BMW SR +8.120
6  Robin Rudholm Saab 9-3 +8.835
7  Martin Öhlin BMW SR +9.528
8  Daniel Haglöf Saab 9-3 +14.344
9  Stefan Söderberg Citroën C5 +15.271
10 Andreas Ebbesson BMW SR +16.194
11 Mattias Andersson Saab 9-3 +23.950
12 Jan Brunstedt Citroën C5 +34.753

Robert Dahlgren, Mark Miller, Viktor Hallrup och Tommy Rustad bröt eller kom aldrig till start.