Nästa hållplats, Afrikas hjärta

Vilan är över, nu fortsätter uppdraget. I gryningen rullar vi mot det sargade landet mitt i Afrika. 

Att inte köra bil på några dagar, äta frukost/lunch/middag vid riktiga bord och stolar, sova i riktiga sängar och framför allt kunna ta en svalkande dusch innan läggdags har visat sig vara oförskämt skönt. Vi har alla råkat falla in ett riktigt semesterläge genom att anstränga oss så lite som möjligt. Bara möjligheten att få ligga och dra sig i tio minuter på morgonkvisten har visat sig vara något guld värt. 

Men även om det inte låter så har vi trots vilandet faktiskt lyckats uträttat ett och annat. Dagen efter ankomst, i måndags, fick Hiluxen praktisera som biståndsarbetare. Vatten-, jeepdunkar och verktyg lastades av flaket och fylldes i stället med ananasplantor som transporterades ut till en närliggande plantering. Vi fick en snabbkurs i Afrikansk odlingsteknik och dessutom lite halvkomplicerad körning. Vägen liknade stundtals mer eller mindre en bred gångstig än en hederlig väg samtidigt som vissa sträckor gick genom rena gyttjehål. Leran här blir obeskrivligt hal när den blir blöt och sätter blixtsnabbt igen däckmönstren. Det ser inte mycket ut för världen, men det gäller att vara på sin vakt annars ligger man snabbt i diket. 

 När praktiken var avslutad var det lika bra att fortsätta Hiluxens förvandling. Nu var det expeditionsstämpeln som skulle tvättas bort. Taktält, extraljus och sidobelysning monterades bort. På några timmar förvandlades bilen från något som faktiskt kunde se lite häftigt ut till en vanlig ordinär bilmodell. Nog för att det inte var mycket modifierat på den, men det såg åtminstone lite ut för världen. 

Tidigt på fredag morgon påbörjar vi den sista färden. Burundi och gränsen till Afrikas hjärta, Kongo, väntas nå under söndagseftermiddagen, men innan vi blir beviljade inresa måste vi ansöka om visum. Det görs i Burundis huvudstad Bujumbura på måndag morgon. Därefter är det bara drygt tio mil till sjukhuset och äntligen kan överlämningen ske.