104 år gamla ”Odjuret i Turin” rullar igen

Fiat S76 har världens största bilmotor någonsin! Rak fyrcylindrig med cylindervolym på inte mindre än 28,4 liter. Ljudet är minst sagt öronbedövande.

https://youtu.be/bsdWgmp4TaQ

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Varning för hög ljudvolym!

Denna smått makabra skapelsen byggdes av Fiat 1911 med ett enda syfte, att slå hastighetsrekord. 1909 slog nämligen Mercedes hastighetsrekord med sin Blitzen Benz som med en fyrcylindrig motor på 21,5 liter klarade en toppfart på 228,1 km/h.

Italienarna i Turin kunde ju inte vara sämre så de började bygget av det som sedan blev Fiat S76, även kallad "Odjuret i Turin". En fyrcylindrig motor med smått otroliga 28,4-liters cylindervolym, alltså 7,1 liter per cylinder, utvecklade omkring 290 hästkrafter vid 1 900 r/min, samt 1 876 newtonmeter.

Detta är alltså den största bilmotorn någonsin, dock finns det specialbyggda bilar med flygmotorer under huven som klår denna i storlek.

Vid officiella mätningar kom den 1911 upp i en toppfart av 200 km/h, året efter uppmättes 225 km/h. Senare samma år nåddes hela 290 km/h på en sträcka utanför New York men detta rekord räknades aldrig officiellt då odjuret inte kunde fullfölja retursträckan så snitthastigheten kunde uppmätas.

Sedan tolv år tillbaka har ett gäng entusiaster ägnat sig åt att restaurera odjuret efter att de hittat chassit från en av de byggda bilarna och motorn från den andra. I december förra året

 kunde vi visa en video från när de startade motorn för första gången och nu får vi för första gången se den köras. En minst sagt spektakulär uppvisning full av explosioner, oljud och flexande chassi.Filmklippet nedan är rekordkörningen i Oostende i december 1913.

https://youtu.be/jZtkw-hJODg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!