Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

21 klassiska biljakter – här är bilarna vi minns

Biljakter har alltid fascinerat regissörer och filmmakare. Några har sprängt filmbolagens budget, andra har skapat odödliga klassiker – både bland bilar, skådespelare och filmer. Här är 21 bilar som verkligen spelat huvudrollen.

Sunbeam Alpine (Dr No, 1962)

Säg James Bond och vi tänker väl alla på Aston Martin. Men i den allra första biljakten med James Bond bakom ratten fick det bli en Sunbeam Alpine Series II. Och det var lite tack vare slumpen. Filmteamet behövde snabbt en bil och Sunbeam lånades in lokalt på Jamaica mot löftet att lämna tillbaka den i samma skick. Biljakten spelades in och James Bond i Sunbeam jagades av bovar i en LaSalle begravningsbil. När bilen körde över en klippa fick en Humber Super Snipe Mk2 Hearse göra själva stuntet och Sunbeam kunde lämnas tillbaka. Filmens svenska titel: Agent 007 med rätt att döda.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.