Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

24 röda julbilar del 1

Julens färg är röd. Röda kulor i granen, röda stearinljus, röd tomtedräkt och mulen är röd på Rudolf. Ja, kanske även på dig efter all glögg. Men julen betyder också rött ljus för oss bildiggare då flödet av bilnyheter står stilla. Därför gräver vi fram röda bilar vi minns. 24 stycken uppdelade i två delar.

Foto: PeO Kjellström

Volvo 850 R

1995 lanserade Volvo den hurtigaste modell någonsin under sin då 70-åriga historia. 850 R var framtagen tillsammans med Tom Walkinshaw Racing (TWR)och klarade sprinten 0-100 km/h på 6,7 sekunder. Föregångaren 850 T-5R kallades T-Gul i folkmun, därför föll sig T-Röd logiskt på den nya modellen. Läs vår provkörning av modellen här.

Foto: Glenn Lindberg

Toyota 2000GT

De 351 bilarna fanns i olika färger men de flesta lägger nog sin röst på en röd. Bilen kom 1967 och lades i händerna på både Sean Connery och Carroll Shelby i egenskap av agent- och racingbil. Toyota 2000GT var dyrare än både Porsche 911 och Jaguar E-type – som den lånat en del former från. På bilden ses vår Linus Pröjtz ratta japanen (Klassiska Bilar nummer 8/2015).

Ferrari 156/85

Ferraris röda bilar har funnits på Formel 1-gridden sedan starten 1950. 1985 tog en svensk plats i sittbrunnen: Stefan Johansson från Växjö. Vi på Teknikens Värld slog på stort och gjorde ett reportage på tio sidor i ämnet.

Plymouth Fury

Modellen må ha varit en och annan raggares favorit men 1983 blev det mångas mardröm efter filmen Christine, baserad på en bok av Stephen King, där den röda bilen fick liv och blev ond. Fury var lyxversionen så bilar som gick åt under filminspelningen var ”fejkade” bilar av de billigare versionerna Belvedere och Savoy.

Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saab Sonett II

Första Saab Sonett byggdes blott i sex exemplar men med generation två kom det igång en serieproduktion. Vi ser den helst i rött, gärna på ställ med Erik Carlsson vid ratten. Som på bilden här.

Ferrari 308 GTS

Ferraribilar på teverutan är ingen ovanlighet och mest känd är nog den 308 GTS skådespelaren Tom Selleck rattar i teveserien Magnum. Den, förresten, han körde i själva verket ett trettiotal exemplar av modellen åren 1980 till 1988. En av dem, bilen på bilden här, gick för 1,65 miljoner kronor på en auktion 2017.

Mazda MX-5

Den japanska roadstern Mazda MX-5/Miata kom 1989 och blev en omedelbar succé. Halva Teknikens Världs redaktion beställda varsin bil – alla röda. Bilarna alltså. Tidningens sommarskott 2006 blev även det en Miata. Den var givetvis röd och döptes till Rödtjut.

AEC Routemaster

Nej, ingen bil, men ändå… De röda dubbeldäckarna i London är lika klassiska som stadens röda telefonkiosker. Bussmodellen byggdes på beställning av London Transport åren 1954 till 1968. Den sista bussen togs dock ur trafik så sent som 2005.

Abarth 124 Rally

2016 presenterades Abarth 124 Rally som oblygt kopplade till 1972 års Fiat 124 Abarth Rally, en bil som tillverkades i 995 exemplar till 1976.

AMC Hornet

James Bond må ha haft tjänstebilar från såväl Aston Martin, Lotus som BMW men även rattat en hel del andra vagnar. Vi minns den röda AMC Hornet som hoppar vackert i Mannen med den gyllene pistolen från 1974. Fler Bondbilar hittar du här. Alla inte röda dock."

Alfa Romeo Spider

Italiensk röda bilar… vilken ska man välja när det kommer till Alfa Romeo? Ovan ses Dustin Hoffman susa fram i en 66:a i filmen Mandomsprovet från 1967 som blev hans stora genombrott. I USA lanserade Alfa Romeo ett utrustningspaket av modellen döpt efter filmen, The Graduate på engelska, men först på 1980-talet.

313

Kalle Anka skaffade sig sin bil den 1 juli 1938 och trots att den tenderar att gå sönder mest hela tiden så har han behållit den genom åren. Kanske ska han ansöka om ett nytt registreringsnummer?

Missa inte fortsättningen i morgon, då släpper vi del två... som du nu kan ta del av här.