Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

24 röda julbilar del 2

Julens färg är röd. Röda kulor i granen, röda stearinljus, röd tomtedräkt och mulen är röd på Rudolf. Ja, kanske även på dig efter all glögg. Men julen betyder också rött ljus för oss bildiggare då flödet av bilnyheter står stilla. Därför gräver vi fram röda bilar vi minns. 24 stycken uppdelade i två delar.

Foto: Patrick Ernzen (RM Sotheby’s)

Ferrari 250 GTO

Bilen ovan skulle kunna representera märket Ferrari då den är röd men den är faktiskt med på listan av en annan anledning: den är världens dyraste bil som ropats in på en auktion. 443 miljoner kronor gick den för under en auktion i Kalifornien somras.

Mitsubishi Lancer Evo 6

Vi hade lika gärna kunnat skriva skrivit Audi RS4 Avant för det vi tänker på är dagen vi lät bilarna, givetvis röda till färgen, göra upp på ”det gröna helvetet” – Nürburgring. Duellen förevigades på bild av vår Linus Pröjtz. Jo, han kan handskas med en kamera också.

Ford Torino

Civilpolisduon Starsky & Hutch rattade en röd Ford Torino i tv-serien från 1975-1979 med samma namn samt i en långfilm från 2004. Magfälgar och tuff vit rand till trots gillade inte en av skådespelarna bilen och kallad den för ”en strajpad tomat”. Ford gjorde en upplaga på 1 300 bilar med samma stuk för ”civilt bruk".

March 711

Sveriges främste racingförare Ronnie Peterson är kanske främst förknippad med svarta Lotus-bilar men körde även röda bilar i Formel 1 åren 1971-72. Här ses hans ”tebricka”, March 711, i händerna på sveriges senaste Formel-förare Marcus Ericsson. En annan av Ronnies 711:or körde Björn Wirdheim till seger under det klassiska GP-loppet i Monaco. Den bilen var dock blå.

Citroën BX

Vi måste ju ha med en fransk bil och valet faller på Citroën BX. Varför? Upprepa namnet som i mantra, blunda och nog är det en röd BX du ser. Öppna ögonen och se… ingen BX alls. Vart tog de vägen? På bilden ses hurtiga BX GTi som testats i Teknikens Värld nummer 16/1988.

Ford GT40

GT40 är förmodligen världens mest kända sportvagn och segrare av Le Mans 24-timmarslopp fyra gånger på raken 1966 till 1969. Mest känd är den kanske i Gulf-utförande i färgerna ljusblått och orange. När modellen vann Le Mans 1967 var den dock röd – som på bilden här.

Datsun 120 FII

Våra gamla läsare kanske minns sommaren 2004 då vi slog till på inte en, utan två, röda skott av typen Datsun 120 FII, en 77:a och en 78:a. I nummer 16 ställdes de i test mot varandra. Röd Drake 1 och 2.

Mercedes AMG 300 SEL 6.8

Silver må vara Mercedes racingfärg i dag och även historiskt sett men när trimfirman AMG (Aufrecht och Melcher, Großaspach) fick sina framgångar med en Mercedes 300 SEL så var bilen i fråga röd och gick under namnet Röda Suggan.

Lancia Fulvia Coupé HF

Lancia är det mest framgångsrika bilmärket – i rally, vill säga. Tio titlar blev det i VM mellan 1974 och 1992. 1972 vann man föregångaren International Championship for Manufacturers, bland annat med hjälp av Harry ”Sputnik” Källström som även blev europamästare i bilen 1969. Sa jag att bilen var röd?

Opel GT

Den har kallats för fattigmans-Corvette men vi tycker den klarar sig fint på egna ben. Faktum är att General Motors utvecklade bilarna parallellt och båda hämtade inspiration från konceptet Chevrolet Monza GT. Opeln gör sig fint i senapsgult men nu till jul vill vi se den i rött.

Triumph TR7

Modellen TR7 kom när den brittiska bilindustrin var i gungning och klippte med tidigare TR-bilar formmässigt. British Leyland ställde upp med bilen i rally i färgerna rött, vitt och blått med betoning på rött. På bilden ses vår mångåriga samarbetare samt forne polis och rallyförare, Ruben Börjesson i sin TR7 med V8.

Blixten McQueen

Kan det vara världens mest kända bil? Detta är i alla fall den yngre generationens val i denna lista. Här är huvudrollsinnehavaren i Bilar-filmerna (Cars), den är av Nascar-typ även om märke och modell är höljt i dunkel.

LÄS MER: Röda julbilar del 1