296 km/h på cykel – nytt rekord!

Amerikanskan Denise Mueller-Korenek slog till med ett hastighetsrekord på cykel som få har nått upp till med bil. Drygt 296 km/h lyder det nya världsrekordet.

Det var i söndags på Bonneville Salt Flats, saltöknen i Utah som många hastighetsrekord genom åren har uppnåtts, som amerikanskan Denise Mueller-Korenek slog till med 296,009 km/h – sittandes på en cykel!Det ska dock poängteras att det inte var en vanlig cykel hos satt på utan en specialkonstruerad grej från KHS Bicycles, med förlängd ram, speciell drivning och utväxling.Denna typ av hastighetsrekord innebär inte att cyklisten för egen maskin tar sig upp till de svindlande farterna. I detta fall drogs Denise Mueller-Korenek av en specialbyggd dragster, körd av hennes kompis Shea Holbrook, upp till drygt 80 km/h innan hon började trampa på egen hand. Tidigare än så går det nämligen inte att trampa i och med cykelns speciella utväxling.Dragstern var utrustad med en speciell låda baktill, en låda som ser till att luftmotståndet är obefintligt. För att Denise Mueller-Korenek inte skulle nudda vid konstruktionen med framhjulet, och därmed råka ut för en sällan skådad cykelolycka, fanns en speciell anordning som gav ett minimiavstånd.Om hon skulle ha ramlat hade hon skyddats av den specialsydda overallen som är gjord av läder, kevlar och neopren. Overallen väger fyra kilo. Ovanpå det hade hon så klart en rejäl hjälm, skyddsglasögon och handskar.I filmen nedan ser du Denise Mueller-Koreneks världsrekord:

https://youtu.be/6CFTqHbgsKs

Ungefär samtidigt som Denise Mueller-Korenek slog till med sitt mäktiga rekord (mäktigt även om det inte trampas hela vägen till toppfart) slog britten Neil Campbell till med nytt europeiskt rekord i samma gren.Bakom en Porsche Cayenne Turbo nådde han på sin specialbyggda cykel upp till 240 km/h. Han är inte nöjd med sitt nya rekord utan siktar på att slå Denise Mueller-Koreneks världsrekord.I filmen nedan ser du Neil Campbells europeiska rekord:

https://youtu.be/1ol8eYoNC5Q