Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ford

Aldrig mer törstig i bilen

Ny teknik tar till vara på luftkonditioneringens kondensvatten, renar det och för det in i bilens kupé för att du ska kunna dricka det. Aldrig mer törstig i bilen alltså!

Visst vore det fantastiskt att ha mer eller mindre konstant tillgång till dricksvatten i bilen när man är ute och kör?

Den visionen hade Fords ingenjör Doug Martin. Inspirerad av en reklamskylt i Lima, Peru, som producer dricksvatten från kondens, ville Martin skapa ett system som skulle kunna återvinna kondensen som bildas av bilens luftkonditionering och omvandla den till dricksvatten.

Martin har nu presenterat sin prototyp, som kallas "On-The-Go H2O". Med en långpanna från familjens ugn, monterad under bilen, fångas kondensvattnet från luftkonditioneringen upp, som annars skulle fallit till marken. Vattnet från pannan pumpas sedan genom ett filtreringssystem för att bli av med eventuella föroreningar. Därefter lagras det i en tank, redo att serveras från en kran mellan förar- och passagerarsätet.

Med luftkonditioneringen igång, har Martin kommit fram till att hans uppfinning kan producera upp till 1,9 liter vatten per timme. Den nya uppfinningen kan bidra till att ge vatten på avlägsna platser, samt minska plastavfall genom att göra vattenflaskor onödiga. Tekniken är fortfarande i prototypstadiet, så det är oklart när vi kommer att se den som faktisk utrustning i en Ford.

Tidigare har vi rapporterat om att Daimler utvecklar duschar

 i bilarnas hjulhus som ska kunna reglera däckens temperatur. Till detta system skulle regn- och smältvatten användas, men en inte helt osannolik tanke är väl att kondensvatten från Martins nyutvecklade teknik även skulle kunna användas till detta ändamål.Martin hoppas att denna teknik på motsvarande sätt också ska kunna användas i regioner där det annars råder brist på rent dricksvatten.I filmen nedan ser du ingenjören Doug Martin förklara hur tekniken fungerar.

https://youtu.be/mxmjdx_Rg_c