Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: glenn lindberg

Allmänna arvsfonden kan ärva unik Mercedes 300 SL

Två Mercedes 300 SL är föremål för en långdragen arvstvist. Den ena är en Måsvinge, och den andra en cabriolet – som inte har mer än 135 mil på mätaren. Allmänna arvsfonden har tilldelats en stor del av arvet, men striden om Mercorna fortsätter...

En gammal man avled i Stockholm 2011. Efter sig lämnade han två lägenheter på Strandvägen i Stockholm, samt ett sommarhus i Stockholms skärgård. Och det var i sommarhusets garage som fyndet gjordes. Där fann man en Mercedes 300 SL Coupé från 1956, eller Måsvinge som den också kallas, samt en 300 SL Roadster från 1963. Det mest spektakulära med fyndet är att cabrioleten inte ska ha mer än 135 mil på mätaren.

Det har tvistats länge om vem eller vilka som har rätt till mannens egendom, då han inte hade några släktingar som kunde ärva. Sex tvister har det hittills blivit, med anspråk från tre olika intressenter. 2015 vann Allmänna arvsfonden i tingsrätten, och när målet senare gick upp i hovrätten nåddes en förlikning, som slutade med att Allmänna arvsfonden fick rätt till stora delar av arvet.

Men än återstår tvisten om de två Mercorna. Det handlar om ifall den gamle mannen verkligen ägde bilarna när han dog. Det är två intressenter som ännu hävdar att de äger minst en av bilarna, rapporterar Sveriges Radio. En stiftelse hävdar att den fick roadstern år 2007 av den gamle mannen, och den tvisten ska upp i rätten i höst enligt planerna.

Dessutom hävdaren företagare i Småland att han bytte till sig bägge bilarna, alltså både roadstern och måsvingen, mot en båt i 2005 – och den tvisten påbörjades tidigare i veckan i Kalmars tingsrätt. Det är ovanligt att det blir så här många tvister efter att en person avlidit, och troligtvis avgörs inte det rättsliga efterspelet förrän nästa år.

Bilen på bilden är inte den som det tvistas om, men likväl en likadan 300 SL Roadster.