Antalet efterlysta hyr- och leasingbilar ökar

Antalet hyrda och leasade bilar som efterlyses i samband med bedrägerimisstanke ökar. En del används för terrorresor till Syrien, andra som betalningsmedel i drog- och vapenaffärer. Men ändå är detta inte prioriterat hos polisen.

– Vi ser att allt fler bilar försvinner i både stöld och bedrägerimomentet. Man kommer in med duktigt gjorda falska dokument, säger Mats Carlsson på Larmtjänst, till SR Ekot. 

Förra året efterlystes 786 leasade och hyrda person- och lastbilar i samband med bedrägerimisstanke. Det är en ökning för andra året i rad. 2013 försvann 639 fordon. En del bilar försvinner ibland till krigshärjade länder som Syrien och Irak, där det är så gott som omöjligt att få tillbaka dem.

– Vi hade ett fall i våras där tre Mercedesbussar hyrdes och försvann. Den ena stoppades på gränsen mellan Turkiet och Irak. Det är ingen vågad gissning att de andra två också gick den vägen, säger Mats Carlsson.

I början av sommaren varnade Säpo för att en del leasade bilar används i samband med terrorresor till Syrien. Det handlar om fall där bilen säljs och brottsvinsten används för att finansiera terrorresor eller rekrytering. I andra fall körs själva bilen ner för att användas på IS-kontrollerat område.

– Det vanligaste exemplet är att man en tid innan tar ett blanco-lån utan säkerhet. Sen tar man ett billeasing-lån hos en bilhandlare och använder lånet till kontantinsatsen. Och då har du både bil och kontanter och kan ta dig ner, säger Martin Frimansson som är terrorfinansieringsexpert på Säpo, till SR Ekot.

Ett annat sätt som bilarna används på är för att finansiera organiserad brottslighet i Sverige. Bedrägeribilarna används som betalningsmedel i narkotika- och vapenaffärer, vilket på så vis är en möjlighet att få svarta pengar vita.

Trots det ökade antalet efterlysningar är det här en brottslighet som polisen inte prioriterar. Utredningarna lämnas istället i stor utsträckning över till försäkringsbolagens och finansbolagens egna utredare.

– Den stora delen har lämnats över. Det är ett svar på bristen inom polismyndigheten. Vi har inte satt någon större resurs på det. Jag skulle vilja att man gjorde annorlunda. Eftersom det i en del fall, inte alltid, är organiserad brottslighet som ligger bakom, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum, till SR Ekot.