Tro det eller ej, men bilden är manipulerad. Foto: Google Maps

Arg bilist eldade upp fartkamera

Längs väg 97 mellan Luleå och Boden fick en fartkamera smaka på rejäl ilska. Den blev inte bara nedsliten och bortkastad, den fick det också rejält hett om linsen.

Det händer då och då att fartkameror längs de svenska vägarna saboteras. Ibland sprejas det färg över kameralinsen, ibland blir de fällda med stolpe och allt. Men den fartkamera som till och med den 15 februari i år stod längs väg 97 (Lulevägen) i Norra Sunderbyn fick vara med om något mycket hårdare.

Den blev nämligen inte bara separerad från stolpen via avklippta kablar, den 80 kilo tunga pjäsen transporterades dessutom till isvägen över Luleälven där den sattes i brand. Någon, med största sannolikhet en bilist som inte uppskattade kamerans tjänstgöring, utövade alltså en form av övervåld mot fartkamera.

Händelsen polisanmäldes men ärendet lades snabbt ned i brist på bevis. Trots att det nu är drygt två månader sedan har ingen ny fartkamera kommit på plats. Först måste det bli tjälfritt på platsen, därefter måste det grävas för ny kabelläggning så att en ny 500 000-kronorskamera kan börja fotografera fortkörare.

– Vi skarvar inte kablaget för det blir bara krångel, utan vi drar nya kablar varje gång, säger Stefan Lind, projektledare för trafiksäkerhetskameror vid Trafikverket, till Norrbottens-Kuriren. Han tror att en ny kamera finns på plats först en bit in på maj månad.