Aston Martins 270 000-kronorscykel

Med både teknik och en prislapp som inspirerats av 10,5 miljoner-kronorsbilen Aston Martin One-77 ger sig Aston Martin in i cykelbranschen tillsammans med Factor Bikes.

Aston Martin och Factor Bikes lanserar nu vad man själva kallar ”världens mest teknologiskt avancerade cykel”. Det betyder svindyra material och handsydd sadel och styrhandtag samt ett löfte om att inga fler än 77 stycken kommer tillverkas. För övrigt lika många exemplar som den Aston Martin One-77 byggdes i.

 Exklusiviteten är således garanterad. Så även en 270 000 kronor lättare plånbok, för det är så mycket Aston Martin vill ha för kalaset. För pengarna får man en cykel med inbyggd dator och pekskärm som visar cyklisten hastighet, temperatur, hur mycket backen lutar. Den mäter även hjärtfrekvens, andning och kroppstemperatur. Är man lagd åt prylsamlarhållet kan man dessutom koppla upp sin smartphone mot cykeln via blåtand.

 – Pedalerna mäter benstyrkan vänster och höger ben 200 gånger i sekunden och elektroniken i handtagen mäter saker som GPS, hjärtslag, temperatur, luftfuktighet och höjd, säger Simon Roberts, projektledare hos samarbetspartnern Factor Bikes som tagit fram cykeln.

 Factor Bikes ägs i sin tur av b1fsystems och brukar till vardags bidra med komponenter till F1, Indycar, WRC, Moto GP och Ferrari, Lamborghini, Bentley, Aston Martin och Maserati. Det senaste året har ett team på femton personer jobbat med att ta fram cykeln. Varje exemplar tar två veckor för en personalstyrka på sju man att framställa. Fyra cyklar är beställda från kunder i Australien, Japan och Brasilien och ytterligare sju kunder har visat intresse för hojen.

https://youtu.be/UxcAeLo-naE?width=575&height=353